Sunday, June 21, 2009

Waterborne Diseases ေရကတဆင့္ကူးစက္သည့္ေရာဂါမ်ား

အစာကတဆင့္ ကူးစက္သည့္ ေရာဂါမ်ားအုပ္စုတြင္ ပါဝင္သည္။ ေရာဂါရေစသည့္ပိုးမႊားမ်ား၊ အဆိပ္အေတာက္မ်ား၊ လူႏွင့္မသင့္ေသာ ဓါတ္ပစၥည္းမ်ားပါဝင္ေနသည့္ မသန္႕ရွင္းေသာေရကို ေသာက္သံုးမိ၍ ရေစေသာကူးစက္ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ၾကသည္။ ၄င္းပိုးမ်ားသည္ အစာကတဆင့္ ကူးစက္သည့္ေရာဂါမ်ား အမ်ားဆံုး ျဖစ္ေစသည့္ပိုးမ်ားႏွင့္ ကြဲျပားသည္။ ကူးစက္ေရာဂါမ်ား ထိန္းခ်ဳပ္ေရးဌာန၏ ၁၉၇၂-၂ဝဝဝ စာရင္းအရ ေအာက္ပါအတိုင္း ေတြ႕ႏိုင္ေပသည္။
ပိုးအမ်ိဳးအမည္ရာခိုင္ႏွဳန္း
Giardia lamblia 35.8%
Shigella spp. 11.4%
Hepatitis A 6.3%
Noroviruses 5.7%
Campylobacter jejuni 4.5%
Cryptosporidium 4.2%
Samonella, nontyphoidal 3.9%
Escherichia coli O157-H7 2.4%
Salmonella Typhi 1.3%
Vibrio cholerae 0.6%
Enterotoxigenic Escherichia coli 0.3%
Yersinia enterocolitica 0.3%
Rotavirus 0.3%
Entamoeba histolytica 0.3%
Plesiomonas shigelloides 0.3%
Small round virus 0.3%
Miscellaneous chemicals 0.3%
Total 100%

တေခတ္တခါက ျမန္မာစာကို မွန္ကန္စြာ ေရးသားၾက၏

တခါက တခါတုန္းက တခါက တဘဝ တေခတ္ တခါက တခါက ေမြးဌာနီ တခါက မေၾကးစည္ တေခတ္တခါက ျမန္မာစာကို မွန္ကန္စြာ ေရးသားၾက၏။ ေဒါက...