က်န္းမာေရးနဲ႔ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက

ဒီဘေလာ့ခ္ထဲကစာေတြကို တျခားေနရာမွာ ကြ်န္ေတာ့္ခြင့္ျပဳခ်က္မပါဘဲ ကူးယူျပီး မတင္ဘို႔ စည္းကမ္း သတ္မွတ္ထားပါတယ္။

က်န္းမာေရး နဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက
• ျဖစ္တဲ့သူရဲ႕ အသက္၊ က်ား-မ ေျပာပါ။ ေရာဂါလကၡဏာ ၁-၂-၃။ တခုတိုင္းက ဘယ္ေလာက္ ၾကာျပီ။
• လိုအပ္ရင္ က်န္းမာေရးရာဇဝင္၊ ဓါတ္မွန္၊ (အာလ္ထြာေဆာင္း)၊ ေဆးစစ္ခ်က္၊ လိုအပ္ရင္ အိမ္ေထာင္၊ ကေလး၊ ရွိ-မရွိ။ ေနတဲ့တိုင္းျပည္၊ ျမိဳ႕ထည့္ေရးပါ။ လူနာမည္၊ ေနရပ္လိပ္စာအတိအက် ကိစၥမရွိပါ။
• ေဆးနာမည္ေရးရင္ Trade name ကုမၸဏီကေပးတဲ့နာမည္သာမက Generic name ေဆးနာမည္ ထည့္ေရးပါ။
• ေဆးစာ၊ ေဆးစစ္ခ်က္၊ ေဝဒနာေတြကို စကန္လုပ္ျပီးျဖစ္ျဖစ္၊ ဓါတ္ပံုရိုက္လို႔ျဖစ္ျဖစ္ ပို႔ႏိုင္ပါတယ္။ ဓါတ္ပံုကို ခြင့္မယူဘဲ အသံုးမခ်ပါ။
• အိမ္ေထာင္ေရးနဲ႔ လိင္ပိုင္းဆိုင္ရာေမးခြန္းေတြကို Facebook ကေန မေမးပါနဲ႔ မေျဖပါ။ တိုက္ရိုက္သာေမးပါ။
• အီးေမးလ္ အခက္အခဲရွိလို႔ Facebook message မွာျဖစ္ျဖစ္ Chat box မွာျဖစ္ျဖစ္ေရးရင္လဲ အားသလား၊ ေမးလို႔ရလား ေရးမေနဘဲ၊ တခါတည္း ေမးခြန္းသာေရးလိုက္ပါ။
• Facebook Comment ကေနေမးတာ-ေျဖတာ အဆင္မေျပပါ။
စာရွည္ေရးမရပါ။ သူမ်ားေတြကို အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
• နာမ္စားသံုးတာမွာ ကိုယ္ကိုယ္ကို ‘သား’၊ ‘သမီး’ လို႔ သံုးရင္ ေမးတဲ့သူရဲ႕ သားသမီးလား ထင္မွတ္မွားႏိုင္တာသတိျပဳပါ။
• SMS အေရးအသားမ်ိဳးကို မဖတ္ပါ။ ျမန္မာစကားကို အဂၤလိပ္စာလံုးနဲ႔ေရးတာကို မဖတ္ပါ။
• ဘေလာ့ခ္ နဲ႔ ေဖ့စ္ဘြတ္မွာ အေမး-အေျဖေတြကိုသံုးတဲ့အခါ ေမးတဲ့သူရဲ႕ ကိုယ္ေရး အခ်က္အလက္ေတြ မပါေစရပါ။
• ဖုန္းဆက္ျပီးေမးရင္ Time zone မတူတာေရာ၊ အသံထြက္ လြဲႏိုင္တာေရာေၾကာင့္ အဆင္မေျပပါ။ ကြ်န္ေတာ့္မွာ Viber မရွိပါ။ ေဖ့စ္ဘြတ္ ဖုန္း-ဗီဒီယို အဆင္မေျပပါ။ Skype ကိုေတာ့ ႏိုင္ငံေရးနဲ႔ မိသားစုအတြက္သာသံုးပါတယ္။
drswe01@gmail.com ကို (အီးေမးလ္) ပို႔ပါ။

(ဘေလာ့ခ္) ေတြထဲ ဝင္ဖတ္ဘို႔ အၾကံျပဳပါတယ္။
- http://dts-medicaleducation.blogspot.in/ ေဆးပညာစာမ်ား
- http://yamuna-online-clinic.blogspot.in ယမုန္နာ ေဆးခန္း
- http://my-sayawun-life.blogspot.in/ ဆရာဝန္ဘဝ အမွတ္ရတာေတြ
- http://dts-political-page.blogspot.in/ ႏိုင္ငံေရး စာမ်က္ႏွာ
- http://www.facebook.com/pages/Dr-Tint-Swe/490031307758025?skip_nax_wizard=true ေဖ့စ္ဘြတ္
- https://tintswe.wordpress.com/ Dr. Tint Swe ေဒါက္တာတင့္ေဆြ ေဆးပညာစာမ်ား

Monday, October 10, 2011

Q and A October 2011 (10)

၁။ သမီးအခု ဝိတ္ေလ်ာ့ခ်င္တယ္။
၂။ သမီးကေတာ့ အသက္ ၂၅ႏွစ္၊ မ(႕႕႕႕႕) ပါ။
၃။ ဆရာေရ မဂၤလာပါ၊ ကြ်န္ေတာ္သိခ်င္တာက
၄။ ကြၽန္ေတာ္လ်ွာ ေနာက္ဘက္ပိုင္းမွာ

2011/11/1
ဆရာရွင္ သမီးက အေလးခ်ိန္ ေပါင္ 180 ေလာက္ရွိပါတယ္။ အရပ္ကေတာ့ ၅ ေပ ၆ လက္မ။ သမီးအခု ဝိတ္ေလ်ာ့ခ်င္တယ္။ ေလ့က်င့္ခန္းလည္း လုပ္တာ သိပ္မသိသာဘူး။ အစားအေသာက္နဲ ့ပတ္သတ္ျပီးေတာ့လည္း ထမင္းတနပ္ပဲ စားတယ္။ ညေနပိုင္းဆို အသီးအႏွံစားၿဖစ္တယ္။ ေလ့က်င့္ခန္းအေနနဲ႔ေတာ့ သိပ္မလုပ္ၿဖစ္ဘူး။ အဲတာ ဆရာအေနနဲ႔ ကူညီေပးပါအံုးရွင္။ ေက်းဇူးၿပဳၿပီးေတာ့ ဝိတ္ေလ်ာ့ေအာင္ ဆရာအေနနဲ ့ကူညီေပးပါအံုးရွင့္။

၁။ Weight loss ပိန္ခ်င္သလား
၂။ တားျမစ္ထားေပမဲ့ ဝယ္ခ်င္သူမ်ားေနဆဲ ပိန္ေဆး
၃။ Orlistat an Effective Weight loss Pill ေတြကိုဖတ္ပါ။ လိုက္နာပါ။

2011/11/1
သမီးကေတာ့ အသက္ ၂၅ႏွစ္၊ မ(႕႕႕႕႕) ပါ။ လစဥ္လတိုင္း အမ်ိဳးသမီး ဓမၼတာလတိုင္း အၿမဲတမ္းလိုလို နာက်င္ ကိုက္ခဲေနပါတယ္။ အဲလို ့အခ်ိန္မွာ ၿမန္မာေဆးမွီဝဲသံုးစဲြပါတယ္။ ေဆးအမည္က (ေမတၱာရွင္ေသြးေဆး) ေသာက္လိုက္တဲ့အခ်ိန္ ခဏေတာ့ သက္သာပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ မၾကာပါဖူး ၿပန္ကိုက္ပါတယ္။ အဲလို ဓမၼတာဆင္းတဲ့အခ်ိန္မွာ တစ္ခါတစ္ေလ ေမ့ျပီးေတာ့ ေခါင္းေလွ်ာ္မိပါတယ္။ အခု သမီးက (႕႕႕႕႕) မွာ ပညာသင္ၾကားေနပါတယ္။ ဆရာအေနနဲ႔ သမီးကို ကူညီေပးပါအံုးရွင့္။

Menstruation (2) မိန္းမပီသတာ စိုးရိမ္စရာမရွိပါ (၂) ကိုဖတ္ပါ။

2011/11/1
ဆရာေရ မဂၤလာပါ၊ ကြ်န္ေတာ္သိခ်င္တာက ဦးေႏွာက္အေမွးေရာင္ေရာဂါအေၾကာင္းပါဆရာ။ အဲ့ဒီေရာဂါ ျဖစ္ရတဲ့ အေၾကာင္းေတြ၊ အဲ့ဒီေရာဂါရဲဲ႕ လကၡဏာေတြကုိ ရွင္းျပေပးေစခ်င္ပါတယ္။ တေလာက အသိတစ္ေယာက္ အဲ့ဒီေရာဂါနဲ႔ ဆုံးသြားလုိ႔ အဲ့ဒီေရာဂါအေၾကာင္း သိခ်င္လာလို႔ပါဆရာ။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

၁။ Meningitis (1) (မင္နင္ဂ်ဳိက္တစ္)
၂။ Encephalitis ဦးေႏွာက္ေရာင္ေရာဂါ ေတြကို ပို႔လိုက္ပါတယ္။

Tue, Nov 1, 2011 at 11:51 AM
ကြၽန္ေတာ္လ်ွာ ေနာက္ဘက္ပိုင္းမွာ အျဖဴေရာင္ အေမႊးေတြ ေထာင္ေနပါတယ္္။ ဘယ္လိုလုပ္ရင္ ေပ်ာက္ကင္းနုိင္ပါသလဲ သိခ်င္ပါတယ္။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

က်န္းမာေရး နဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာ ရွိပါက အတိုင္းေမးပါ။
Delivery to the following recipient failed permanently: bluishcornea@gmail.com

2011/10/31
Thanks for your kind reply doc. Last night also I cant sleep so I went to the doc today again. But still the same they thought because of the stress and give me sleeping pills and some sweets for sore throat. By the way doctor do you know the meaning of TSH for thyroid screen. Because that day I did test for my thyroid test and the result was Free T4 was 18.97 and Triiodothryonine (T3) was 1.71. Both within the range but TSH is higher than normal range 5.38 mLU/L. Normal range for TSH is 0.27-4.20. So I just want to ask you if you can explain so that I can control myself for healthy body.

စာရိုက္တာမွာ Full stop ျပီးရင္ Space ျခားရမယ္။ အဂၤလိပ္လိုရိုက္တာထဲမွာ Point ဒႆမ နဲ႔ Full stop ေတြ ေရာေထြးေနေတာ့ Values ကိန္းဂဏန္းေတြကို မွားေစမယ္။ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ Capital letter (Upper case) ကို အမွန္အတိုင္း ရိုက္သင့္တယ္။ ဖတ္တဲ့သူေတြကို ေလးစားရမွာမို႔ စာေတြကို Website မွာ တင္ဘို႔ ျပန္ျပင္ေနရလို႔ အခ်ိန္ပိုကုန္ပါတယ္။ သူငယ္ခ်င္းေတြအၾကား ေရးတာေတာ့ ေရးေပါ့။ ေဆး-က်န္းမာေရးအတြက္ေတာ့ ဆင္ျခင္ဘို႔ အၾကံျပဳပါရေစ။ (ေဆာရီး)။

TSH ဆိုတာ Thyroid Stimulating Hormone ေသြးထဲမွာ (သိုင္းရြိဳက္) လည္ပင္းၾကီး ကို ႏိုးဆြေပးတဲ့ ေဟာ္မုန္း အေျခအေနကို စမ္းသပ္တာ ျဖစ္တယ္။ Hypothyroidism ေဟာ္မုန္း နည္းေနတဲ့ေရာဂါလား၊ Hyperthyroidism ေဟာ္မုန္း မ်ားေနတဲ့ေရာဂါလာ၊ ပံုမွန္လား သိခ်င္လို႔ စမ္းသပ္တာ ျဖစ္ပါတယ္။

၂ဝဝ၂ ခုႏွစ္အထိ TSH normal range ပံုမွန္ဟာ 0.5 ကေန 5.0 အထိလို႔ တရားဝင္ သတ္မွတ္ခဲ့တယ္။ ဒိေနာက္ပိုင္းကစျပီး American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) အေမရိကန္ ေဟာ္မုန္းဆိုင္ရာ ေဆးပညာအသင္း က .3 ကေန 3.0 အထိသာ ပံုမွန္ ျဖစ္တယ္လို႔ ေျပာင္းလဲ သတ္မွတ္လာတယ္။

ေရာဂါအေျခအေနကို ဒီမွာ စစ္ေဆးႏိုင္တယ္။
TSH T4 T3 Interpretation
High Normal Normal Mild hypothyroidism
High Low Low or normal Hypothyroidism

လည္ပင္းၾကီး ေဟာ္မုန္းနည္းေနတာ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ အရင္ေသာက္ရတဲ့ေဆး Sotalol (β-blocker) နဲ႔ မသင့္ပါ။ စစ္ေဆး-ကုသေပးေနတဲ့ ဆရာဝန္က ညႊန္ပါလိမ့္မယ္။ ေဆးပညာ သုတအတြက္ ေရးထားတာကို ဖတ္ႏိုင္ပါတယ္။

၁။ Hypothyroidism လည္ပင္းၾကီး ခြဲျပီးသည့္ေနာက္ (၁)
၂။ Thyrosit လည္ပင္းၾကီး-ေဟာ္မုန္းေဆး
၃။ Iodine ပင္လယ္နဲ႔မနီး လည္ပင္းၾကီး ေတြကိုလဲ ဖတ္ႏိုင္ပါတယ္။

Dr. တင့္ေဆြ
၁-၁၁-၂ဝ၁၁