က်န္းမာေရးနဲ႔ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက

ဒီဘေလာ့ခ္ထဲကစာေတြကို တျခားေနရာမွာ ကြ်န္ေတာ့္ခြင့္ျပဳခ်က္မပါဘဲ ကူးယူျပီး မတင္ဘို႔ စည္းကမ္း သတ္မွတ္ထားပါတယ္။

က်န္းမာေရး နဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက
• ျဖစ္တဲ့သူရဲ႕ အသက္၊ က်ား-မ ေျပာပါ။ ေရာဂါလကၡဏာ ၁-၂-၃။ တခုတိုင္းက ဘယ္ေလာက္ ၾကာျပီ။
• လိုအပ္ရင္ က်န္းမာေရးရာဇဝင္၊ ဓါတ္မွန္၊ (အာလ္ထြာေဆာင္း)၊ ေဆးစစ္ခ်က္၊ လိုအပ္ရင္ အိမ္ေထာင္၊ ကေလး၊ ရွိ-မရွိ။ ေနတဲ့တိုင္းျပည္၊ ျမိဳ႕ထည့္ေရးပါ။ လူနာမည္၊ ေနရပ္လိပ္စာအတိအက် ကိစၥမရွိပါ။
• ေဆးနာမည္ေရးရင္ Trade name ကုမၸဏီကေပးတဲ့နာမည္သာမက Generic name ေဆးနာမည္ ထည့္ေရးပါ။
• ေဆးစာ၊ ေဆးစစ္ခ်က္၊ ေဝဒနာေတြကို စကန္လုပ္ျပီးျဖစ္ျဖစ္၊ ဓါတ္ပံုရိုက္လို႔ျဖစ္ျဖစ္ ပို႔ႏိုင္ပါတယ္။ ဓါတ္ပံုကို ခြင့္မယူဘဲ အသံုးမခ်ပါ။
• အိမ္ေထာင္ေရးနဲ႔ လိင္ပိုင္းဆိုင္ရာေမးခြန္းေတြကို Facebook ကေန မေမးပါနဲ႔ မေျဖပါ။ တိုက္ရိုက္သာေမးပါ။
• အီးေမးလ္ အခက္အခဲရွိလို႔ Facebook message မွာျဖစ္ျဖစ္ Chat box မွာျဖစ္ျဖစ္ေရးရင္လဲ အားသလား၊ ေမးလို႔ရလား ေရးမေနဘဲ၊ တခါတည္း ေမးခြန္းသာေရးလိုက္ပါ။
• Facebook Comment ကေနေမးတာ-ေျဖတာ အဆင္မေျပပါ။
စာရွည္ေရးမရပါ။ သူမ်ားေတြကို အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
• နာမ္စားသံုးတာမွာ ကိုယ္ကိုယ္ကို ‘သား’၊ ‘သမီး’ လို႔ သံုးရင္ ေမးတဲ့သူရဲ႕ သားသမီးလား ထင္မွတ္မွားႏိုင္တာသတိျပဳပါ။
• SMS အေရးအသားမ်ိဳးကို မဖတ္ပါ။ ျမန္မာစကားကို အဂၤလိပ္စာလံုးနဲ႔ေရးတာကို မဖတ္ပါ။
• ဘေလာ့ခ္ နဲ႔ ေဖ့စ္ဘြတ္မွာ အေမး-အေျဖေတြကိုသံုးတဲ့အခါ ေမးတဲ့သူရဲ႕ ကိုယ္ေရး အခ်က္အလက္ေတြ မပါေစရပါ။
• ဖုန္းဆက္ျပီးေမးရင္ Time zone မတူတာေရာ၊ အသံထြက္ လြဲႏိုင္တာေရာေၾကာင့္ အဆင္မေျပပါ။ ကြ်န္ေတာ့္မွာ Viber မရွိပါ။ ေဖ့စ္ဘြတ္ ဖုန္း-ဗီဒီယို အဆင္မေျပပါ။ Skype ကိုေတာ့ ႏိုင္ငံေရးနဲ႔ မိသားစုအတြက္သာသံုးပါတယ္။
drswe01@gmail.com ကို (အီးေမးလ္) ပို႔ပါ။

(ဘေလာ့ခ္) ေတြထဲ ဝင္ဖတ္ဘို႔ အၾကံျပဳပါတယ္။
- http://dts-medicaleducation.blogspot.in/ ေဆးပညာစာမ်ား
- http://yamuna-online-clinic.blogspot.in ယမုန္နာ ေဆးခန္း
- http://my-sayawun-life.blogspot.in/ ဆရာဝန္ဘဝ အမွတ္ရတာေတြ
- http://dts-political-page.blogspot.in/ ႏိုင္ငံေရး စာမ်က္ႏွာ
- http://www.facebook.com/pages/Dr-Tint-Swe/490031307758025?skip_nax_wizard=true ေဖ့စ္ဘြတ္
- https://tintswe.wordpress.com/ Dr. Tint Swe ေဒါက္တာတင့္ေဆြ ေဆးပညာစာမ်ား

Tuesday, October 2, 2012

Q and A October 2012 (1)

1. ကၽြန္ေတာ္က ေရေၾကာင္း ေက်ာင္းသားတစ္ေယာက္ပါ။
2. I got the problem with hair loss for one year.
3. ကြ်န္ေတာ့ရည္စား တစ္ခါတေလ
4. ကၽြန္မ အသက္က ၄ဝ ပါ။ ရပ္ေဝး တစ္ေနရာမွာ
5. ၁၆ ရက္သား ကေလးမေလးတေယာက္ G6PD Deficient ၿဖစ္ၿပီး
6. အနီစက္ကေလးေတြ ထပ္ေပၚလာျပီး
7. ကၽြန္ေတာ္ဧ။ ္အေမအတြက္ အလြန္စိတ္ပူေနပါတယ္။
8. ၁၉၉၇ ခုႏွစ္က ညာဘက္ နားရြက္ေအာက္ဘက္နားမွာ
9. My name is (႕႕႕႕႕), age 28 years.
10. သမီးလည္ပင္းမွာ အဖုေသးေသးေလး ေပါက္ေနတာ ၾကာေနျပီ။

Tue, Oct 2, 2012 at 10:21 PM
ကၽြန္ေတာ္က ေရေၾကာင္း ေက်ာင္းသားတစ္ေယာက္ပါ။ မၾကာခင္မွာ (႕႕႕႕႕) ကို Sea Training သြားရမယ္ခင္ဗ်။ သေဘၤာလည္း တစ္ခါမွမစီးဖူးပါဘူး။ လႈိင္းမူးခဲ့သည္ရွိေသာ္ ဘယ္လိုေသာက္ေဆးေတြ ေသာက္သင့္သလဲခင္ဗ်။ ျပီးေတာ့ လိႈင္းမူးသက္သာေအာင္ လုပ္လို႔ရတဲ့နည္းလမ္းရွိရင္လည္း ေျပာျပေပးပါခင္ဗ်။

• Anti Emetics အအန္ေပ်ာက္ေဆးမ်ား http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2009/07/anti-emetics.html

Tue, Oct 2, 2012 at 9:43 PM
I got the problem with hair loss for one year. Give me advice how to control for the hair dropping. After showering, I wipe out the water from my head at that time I had seen my towel got a lot of hair dropping. I never use the shampoo for 6 months. I ever used the soap, named LUX. I ever apply the coconuts oil.

• Hair Loss ဆံပင္ၾကြတ္ျခင္း http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2011/11/hair-loss.html
• Hair Loss in Women Treatments ဆံပင္ကြ်တ္တာ ဘာနဲ႔ကုမလဲ http://dts-medicaleducation.blogspot.in/2012/03/hair-loss-in-women-treatments.html
• Hair & Health ဆံပင္က သင့္က်န္းမာေရးကို ေျပာေနတယ္ http://dts-medicaleducation.blogspot.in/2012/03/hair-health.html

Thu, Sep 27, 2012 at 8:43 PM
ကြ်န္ေတာ့ရည္စား တစ္ခါတေလ ေသြးအားနည္းၿပီး မူးလဲတတ္ပါတယ္။ အလုပ္ပင္ပန္းတဲ့အခါမ်ဴိးနဲ႔ စိတ္ညစ္တဲ့ အခါမ်ဴိးေတြမွာပါ။ အဲဒါ ဘယ္လုိေဆးမ်ဴိးနဲ႔ ဘယ္လုိ အစားအေသာက္မ်ဴိးေတြစားရင္ သက္သာမလဲဆုိတာ သိခ်င္ပါတယ္။

• Anemia (အနီးမီးယား) ေခၚ ဒုကၡသည္ေရာဂါတမ်ိဳး http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2009/07/anemia.html

Fri, Sep 28, 2012 at 7:16 PM
ကၽြန္မ အသက္က ၄ဝ ပါ။ ရပ္ေဝး တစ္ေနရာမွာ အလုပ္လုပ္ေနသူ ၿဖစ္ပါတယ္။ ၿပီးခဲ့သည့္ ႏွစ္ပတ္ေလာက္ကစၿပီး ဝမ္းဗိုက္ေဘး ဘယ္ဘက္ၿခမ္းေနရာမွာ တင္းတင္းၾကီး ၿဖစ္ေနပါတယ္။ လမ္းေလွ်ာက္၍လဲ မေကာင္းပါ။ ဆီးလဲ နည္းပါတယ္။ ေန၍ထိုင္၍ မေကာင္းပါ။ အရမ္းေအာင့္တာမ်ဳီးေတာ့ မဟုတ္ပါ။ ပင္ကိုအားၿဖင့္ ေရေသာက္ နည္းပါတယ္။ ရန္ကုန္မွ ပို႔ကုန္မ်ားသာ အဓိက စားေသာက္ရၿခင္းေတာ့ ရွိပါတယ္။ ေလေၾကာင့္ ၿဖစ္တာလား သို႔ ဆီးေက်ာက္တည္ၿခင္းမ်ဳိး ၿဖစ္ႏိုင္ပါသလား သိခ်င္ပါတယ္ရွွင့္။ လြန္ခဲ့ေသာ ၈ ႏွစ္ခန္႔က ဆီေက်ာက္ တည္ဖူးၿပီး မခဲြမစိတ္ဘဲ ၿပန္ေကာင္းဖူးတာေတာ့ ရွိခဲ့ပါတယ္။ ႏို္င္ငံရပ္ၿခားၿဖစ္၍ ေဆးရံုၿပရန္ အခက္အခဲေတာ့ ရွိပါတယ္။

ဝမ္းဗိုက္ ဘယ္ဘက္ဆိုရင္ ေလ နဲ႔ ဝမ္းျဖစ္ႏိုင္တာ မ်ားတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ဆိုရင္ ေနာက္ဘက္ကျဖစ္မယ္။ ဝမ္းမွန္ပါေစ။ အျဖဴဆင္းတာမ်ိဳး ရွိရင္ျပန္ေျပာပါ။ ရာသီဆင္းတာ ေျပာစရာရွိရင္ေတာ့ ေျပာပါ။

Facebook 29-9-2012 at 2:25 PM
ဆရာရွင့္ ၁၆ ရက္သား ကေလးမေလးတေယာက္ G6PD Deficient ၿဖစ္ၿပီး Serum Bilirubin က တက္လုုိက္က်လုိက္ၿဖစ္ေနပါတယ္။ ကေလးေလးက ဘယ္လုိအေၾကာင္းေၾကာင့္ ဒီေရာဂါရတတ္ပါသလဲရွင့္။ ၾကဳိတင္ကာကြယ္ရမဲ့နည္းလမ္း ရွိပါသလားရွင့္။ Hemolytic Anemia ရႏူိင္ပါသလားရွင့္။ ၾကီးတဲ့အထိ ဒီေရာ၈ါရသြားမလားဆုိတာသိခ်င္ပါတယ္ရွင့္။

• G6PD ေမြးရာပါေရာဂါ http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2010/09/g6pd.html

ေက်းဇူး အရမ္းတင္ပါတယ္ဆရာ။ ဒါဆုိခုဟာကေမြးရာပါသေဘာေပါ့ေနာ္။ လုံး၀ၾကီးေကာင္းဖုိ႔ ေမွ်ာ္လင့္ခ်က္မရွိဘူးဆုိေတာ့ အရမ္းစုိးရိမ္မိတယ္။ ပုိဆုိးလာမွာလည္း စုိးရိမ္မိတယ္ဆရာ။ မိခင္အေနနဲ႔ ခုခ်ိန္မွာ ဘယ္လုိအစားအေသာက္ေတြ စားသင့္သလဲ။ ကေလးအစားစားတတ္ခ်ိန္ဆုိ ဘယ္လုိအစားအစာေတြ ေကြ်းသင့္သလဲ။ ဘယ္လုိအစာေတြ ေရွာင္သင့္သလဲဆုိတာလည္း သိခ်င္ပါတယ္ဆရာ။ ပဲနာမည္ေတြက အဂၤလိပ္လုိေတြဆုိေတာ့ အခက္ေတြ႔ေနပါတယ္ဆရာရွင့္။

စာထဲမွာ ပါပါတယ္။ ဒီလိုကေလးေတြ မနည္းဘူး။ ဆရာ့ဆီ ေမးၾကတာကိုက မနည္းဘူး။ ဆရာလဲ ပဲနာမည္ေတြ ျမန္မာလို သိပ္မသိပါ။ ကေလးအထူးကုဆရာဝန္ကို တိုင္ပင္ပါ။

Sun, Sep 30, 2012 at 3:43 PM
ကၽြန္ေတာ့္ အမ်ိဳးသမီးက လြန္ခဲ့တဲ့ ၂ ပတ္ ေက်ာ္ ေလာက္က ညာဘက္ရင္သားေအာက္ဘက္နားမွာ အနီစက္ကေလးေတြနဲ႔ ယားနာလုိ႔ အဖုေလးေတြ ေပၚလာပါတယ္။ ကုတ္ေတာ့ တျဖည္းျဖည္း အကြက္နီေလး ျဖစ္သြားပါတယ္။ ေနာက္ရက္ေတြမွာ ညာဘက္ျခမ္းမွာဘဲ ပခံုးနဲ႔ ေက်ာေအာက္ဘက္မွာဘဲ အနီစက္ကေလးေတြ ထပ္ေပၚလာျပီး တအားယားလြန္းေတာ့ ဆရာဝန္နဲ႔ျပျဖစ္ပါတယ္။ Hydrocortisone cream USP 1 % Anti-itch cream ကိုေပးပါတယ္။ လိမ္းတာ မသက္သာသလုိ အနီစက္ေလးေတြက ပိုမ်ားလာလုိ႔ ေနာက္တရက္ လိမ္းေဆးနဲ႔ BENADRYL 50 mg (every 6 hrs) ေသာက္ေဆးနဲ႔ တြဲေပးပါတယ္။ ေပးတဲ့ေဆးေတြကို ဆက္ေသာက္ျပီး မသက္သာလုိ႔ေနာက္ ၂ ရက္ေန ထပ္ျပေတာ့ Hydrocortisone cream USP 2.5 % Anti-itch cream ကိုေျပာင္းေပးျပီး BENADRYL 50 mg ေသာက္ေဆးအျပင္ Loratidine (Claritin) 10 mg ကို တေန႔တလံုး ေသာက္ခိုင္းပါတယ္။ ျပီးေတာ့ Methylprednisolone 4 mg ကို ၆ ရက္စာကဒ္မွာ ပါတဲ့အတိုင္း ေသာက္ခုိင္းပါတယ္။ ေဆးေတြသာကုန္သြားပါတယ္ ယားျမဲ ယားလွ်က္ပါဘဲ။ မသက္သာလုိ႔ ေနာက္တေခါက္ထပ္ျပေတာ့ ေနာက္ဆရာဝန္မတေယာက္က scabies ဆိုျပီး Permethrin Cream 5 % နဲ႔ Amoxicillin 500 mg ကို ၈ နာရီျခားေသာက္ခုိင္းထားပါတယ္။ အခု ေနာက္ဆံုး ျဖစ္ေနတာက လက္ေကာက္ဝတ္ ႏွစ္ဘက္လံုးနားမွာ ျဗဳတ္ထေနသလုိ ျဖစ္ေနျပီး ေရၾကည္ဖုေလးေတြ ျဖစ္ေနပါတယ္။ ဓါတ္ပံုပါ ပူးတြဲထည့္ေပးလုိက္ပါတယ္။ သူမရဲ ့အသက္က ၃၁ ႏွစ္ က်န္းမာေရးက ပံုမွန္ပါဘဲ။ အမ်ိဳးသမီးရာသီစက္ဝန္း ပံုမွန္လာတဲ့သူ မဟုတ္ပါ။ ေနာက္က်ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္က မိဘေတြကို ဖုန္းဆက္ျပီးေျပာေတာ့ ေရေက်ာက္လုိ႔ထင္ရလုိ႔ ေရမခ်ိဳးခုိင္းထားပါဘူး။ အရင္က ေရခ်ိဳးျပီးရင္ ပိုယားပါတယ္။ လက္ေကာက္ဝတ္ႏွစ္ဘက္က အျမဲပူေနပါတယ္။ ဆရာဝန္ကိုလည္း chicken pox လားလုိ႔ေမးေတာ့ မဟုတ္ဘူးလို႔ေျပာပါတယ္။ သူငယ္ငယ္တုန္းက တခါမွ ေရေက်ာက္မေပါက္ဖူးပါ။

ေဆးေတြလဲစံုပါတယ္။ ပံုေတြအားလံုးၾကည့္မွ မွန္းရတာပိုအဆင္ေျပတယ္။ ၁ ခု ၂ ခုနဲ႔မလံုေလာက္ဘူး။ အေျခခံက (အလာဂ်ီ) ကေနစခဲ့ျပီး ပိုးဝင္လာတယ္။ ပိုးကလဲ ဗိုင္းရပ္စ္ နဲ႔ လက္ကဟာဆိုရင္ ဗက္တီးရီးယားျဖစ္မယ္။

(ေကာ္တီဇုန္း) စားေဆးေတာ့ အညႊန္းခ်င္ပါ။ ရက္ၾကာတာမို႔ လိမ္းေဆးေတာ့လိုႏိုင္တယ္။ ဗိုင္းရပ္စ္ဆိုရင္လဲ ေကာ္တီဇုန္းလိမ္းေဆးသိပ္မသံုးသင့္ဘူး။

အခုအေနအတြက္ ေျပာရရင္
- Cetrizine တခါေသာက္ ၁ လံုး၊ တေန႔ ၁ ၾကိမ္ေသာက္ပါ။ Banadryl ကလဲ အဲလိုေဆးဘဲ။ အိပ္ခ်င္တယ္။
- Calamine lotion နဲ႔ ျမန္မာ သနပ္ခါး လိမ္းပါ။
- ေရခ်ိဳးလို႔ရပါတယ္။
- အနာလို အဝေပါက္လာျပီး စိုလာရင္ေတာ့ အဲဒီေနရာမွာ အနာလိမ္းေဆး တခုခု လိမ္းပါ။ ေရွးဦးသူနာျပဳအိတ္ထဲမွာပါတာမ်ိဳးရပါတယ္။
- ပိုးေသေဆး တခုခုလိုမယ္။ Amoxacillin ေတာ့ေသာက္ထားတယ္။ ဘယ္ႏွစ္ရက္လဲ မသိပါ။ ၄-၅ ရက္ ေသာက္ရမယ္။ အဲဒါနဲ႔ မရရင္ Doxycycline 100mg တခါေသာက္ ၁ ျပား၊ တေန႔ ၂ ၾကိမ္၊ ၄-၅-၆ ရက္ ေသာက္ပါ။

Mon, Oct 1, 2012 at 9:21 PM
ကၽြန္ေတာ္ဧ။ ္အေမအတြက္ အလြန္စိတ္ပူေနပါတယ္။ အေမကငယ္ငယ္ေလးကတည္းက ႏွလံုးကအခန္းတစ္ကန္႔ ပ်က္ေနလို႔ ေျပာဖူးပါတယ္။ အဲဒါေဆးကုထားခဲ့ပါတယ္။ ႏွလံုးအခန္းတစ္ကန္႔ မေကာင္းေပမယ့္ အသက္ ၅၄ ႏွစ္အထိ က်န္းက်န္းမာမာပါပဲ။ ႏွလံုးအဆို႔ရွင္ က်ဥ္းတယ္လည္းေျပာပါတယ္။ အသက္ ၅၄ မွာေနမေကာင္းျဖစ္ၿပီး ေမာလို႔ ေဆးရံုသြားျပေတာ့ ခြဲမွရမယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ အေမကခြဲရမွာအရမ္းေၾကာက္ပါတယ္။ အဲဒါနဲ႔ မခြဲပဲေကာင္းဆံုးေဆးကို ညႊန္ေပးပါဆိုၿပီး ဆရာ၀န္ဆီက ေဆးေတာင္းၿပီးေသာက္ေနတာ ျပန္ေကာင္းလာပါတယ္။ အခုအသက္ ၅၇ ႏွစ္က်ေတာ့ အရင္လိုေမာၿပီး ေနမေကာင္းျပန္ျဖစ္လို႔ ဓါတ္မွန္သြားရိုက္ေတာ့ ႏွလံုးအခန္းက အရင္တစ္ကန္႔ကေန အခုသံုးကန္႔အထိ ပ်က္သြားၿပီလို႔ေျပာပါတယ္။ တစ္ကန္႔ပဲ ေကာင္းေတာ့တယ္တဲ့။ အဲဒီတစ္ကန္႔ ေကာင္းေသးလို႔ ႏွလံုးခုန္ေနေသးတာတဲ့။ အေမလဲ ေတာ္ေတာ္စိတ္ဓါတ္က်သြားပါတယ္။ အခုေနခြဲရင္လဲ ျပန္ေကာင္းဖို႔ မလြယ္ေတာ့ဘူးတဲ့။ အခုအေမရဲ႔ အေျခအေနက အၿမဲေမာေမာေနပါတယ္။ ျဖစ္တာ တစ္လေလာက္ရွိပါၿပီ။ အဲဒါခြဲရင္လည္း အာမခံခ်က္မရွိဘူးဆိုလို႔ မခြဲရဲပဲ ဆရာ၀န္ဆီက ေကာင္းတဲ့ေဆးပဲ ေသာက္ေနတာ သိပ္မသက္သာပါဘူး။ အေမရဲ႔ ႏွလံုးတစ္ကန္႔နဲ႔ဆို အသက္ရွင္ဖို႔ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ဘယ္ေလာက္ရွိလဲ။ အခ်ိန္ဘယ္ေလာက္ထိလဲ။ ဆရာ၀န္ကေတာ့ လူနာအေပၚမူတည္တယ္။ စိတ္ခ်မ္းသာေအာင္ထားလို႔ေျဖပါတယ္။ တကယ္လို႔ အေမ့ကို စိတ္ခ်မ္းသာေအာင္ထားမယ္ဆိုရင္ အဲဒီႏွလံုးတစ္ကန္႔နဲ႔က ခန္႔မွန္းေျခ ႏွစ္ဘယ္ေလာက္ ေနႏိုင္မယ္လို႔ ထင္္လဲဆရာ။ ၿပီးေတာ့ ႏွလံုးအစားထိုးတာနဲ႔ ႏွလံုးအတုတတ္တာကို ၾကားဖူးတယ္။ အဲဒီလိုလုပ္မယ္ဆိုရင္ေရာ ျပန္ေကာင္းႏိုင္လားဆရာ။ လုပ္မယ္ဆို ေငြဘယ္ေလာက္ေလာက္ကုန္ႏိုင္တာလဲ ေျပာျပေပးပါလား။ အေမအတြက္ ဘာေမွ်ာ္လင့္ခ်က္ရွိလဲသိခ်င္လို႔ ေမးၾကည္႔တာပါ။ ၿပီးေတာ့ ဒီေရာဂါနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီးေတာ့လည္း အေသးစိတ္ေလးနားလည္ေအာင္ ရွင္းျပေပးလို႔ရမလားဆရာ။ ကၽြန္ေတာ္က အေမအနားမွာ မရွိပါဘူး။ ႏိုင္ငံျခားမွာ အလုပ္လုပ္ၿပီး ၾကည့္ေနကတာပါ။

ေရာဂါနာမည္ စာလံုးေပါင္းမေသျခာရင္ ေျပာရခက္ပါတယ္။ ႏွလံုးမွာ အကန္႔လဲရွိတယ္။ အဆို႔ရွင္လဲရွိတယ္။ အခန္းလဲရွိတယ္။ အခန္းပ်က္စီးတာေတာ့ မျဖစ္ႏိုင္ဘူး။ အဆို႔ရွင္ကလဲ ၄ ေနရာမွာရွိတယ္။ က်ယ္တာ၊ က်ဥ္းတာလဲ ရွိတယ္။ အကန္႔က အထက္နဲ႔ ေအာင္ ႏွစ္ခုရွိတယ္။ ေဆးစာနဲ႔သိရမွာ မွန္းေျပာႏိုင္ပါတယ္။ ႏွလံုးအထူးကုဆရာဝန္ကေန အေသအျခာေျပာႏိုင္မွာပါ။

၅၇ ႏွစ္က မၾကီးေသးပါ။ ႏွလံုးရဲ႔သေဘာက စိတ္လႈတ္ရွားတာ၊ လူလႈတ္ရွားတာကေန သက္ေရာက္ပါတယ္။ မွန္မွန္ေလးလုပ္ေနရင္ လူကလဲ ခံႏိုင္ပါတယ္။ ေဆးေတြနဲ႔လဲ ထိန္းလို႔ရႏိုင္တာေတြရွိပါတယ္။ မေသျခာတဲ့အတြက္ တိတိက်က်မေျပာႏိုင္တာ ေဆာရီးဗ်ာ။

Mon, Oct 1, 2012 at 6:55 PM
၁၉၉၇ ခုႏွစ္က ညာဘက္ နားရြက္ေအာက္ဘက္နားမွာ ဒဏ္ရာရရွိခဲ့ပါတယ္။ ၁၉၉၈ ခုႏွစ္မွာ အေလးအပင္ေတြ မလြန္းေတာ့ မ်က္စိထဲ ႀကယ္လေတြျမင္ရျပီး မူးသလုိ႔ခံစားခဲ့ရပါတယ္။ ဆရာ၀န္ေတြျပသေတာ့ အာားနည္းတယ္ထင္ျပီး အိပ္ေဆး၊ အားေဆးေတြ ေပးေပမဲ့ မေပ်ာက္ပါ။ ပါေမာကၡ (႕႕႕႕႕) ႏွင့္ျပႀကည့္မွ ဒဏ္ရာေႀကာင့္ အေႀကာညွပ္တာလုိ႔ ေျပာပါတယ္။ ဆရာ၀န္ေျပာတဲ့အတုိင္း လုိက္နာေဆာင္ရြက္တာ ေပ်ာက္သြားေပမဲ့ ၂၀၀၄ ခုႏွစ္ေရာက္ေတာ့ အေလးအပင္မလုိ႔ ျပန္ျဖစ္ပါတယ္။ ဘယ္လုိမွ မေပ်ာက္ေတာ့ဘဲ ညာဘက္နားထဲ ပစဥ္းေအာ္သံႀကားေနရတာေန႔တုိင္းပါပဲ။ ဘယ္လုိကုသရင္၊ ဘယ္လုိျပဳလုပ္ရင္ သက္သာမလဲသိခ်င္ပါသည္။

က်န္းမာေရး နဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက အတိုင္းေမးပါ။

Mon, Oct 1, 2012 at 8:58 AM
My name is (႕႕႕႕႕), age 28 years. My blood test result show that Bilirubin level is 340umol/L. Is it serious case or what can happen? What should I need to do to prevent?

Please check the result. Usually the value of the patient and normal level are written within bracket in the report. The results are usually shown as follow.
• Bilirubin, Direct Serum 0.1-0.3 mg/dL 1.7-5.1 mmol/L
• Bilirubin, Indirect Serum 0.2-0.7 mg/dL 3.4-12 mmol/L
• Bilirubin, total Serum 0.3-1.0 mg/dL 5.1-17 mmol/L

If the level is high it means jaundice. The doctor will examine and do other tests. I can't tell you how serious now. Mon, Oct 1, 2012 at 9:21 PM
ကၽြန္ေတာ္ဧ။ ္အေမအတြက္ အလြန္စိတ္ပူေနပါတယ္။ အေမကငယ္ငယ္ေလးကတည္းက ႏွလံုးကအခန္းတစ္ကန္႔ ပ်က္ေနလို႔ ေျပာဖူးပါတယ္။ အဲဒါေဆးကုထားခဲ့ပါတယ္။ ႏွလံုးအခန္းတစ္ကန္႔ မေကာင္းေပမယ့္ အသက္ ၅၄ ႏွစ္အထိ က်န္းက်န္းမာမာပါပဲ။ ႏွလံုးအဆို႔ရွင္ က်ဥ္းတယ္လည္းေျပာပါတယ္။ အသက္ ၅၄ မွာေနမေကာင္းျဖစ္ၿပီး ေမာလို႔ ေဆးရံုသြားျပေတာ့ ခြဲမွရမယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ အေမကခြဲရမွာအရမ္းေၾကာက္ပါတယ္။ အဲဒါနဲ႔ မခြဲပဲေကာင္းဆံုးေဆးကို ညႊန္ေပးပါဆိုၿပီး ဆရာ၀န္ဆီက ေဆးေတာင္းၿပီးေသာက္ေနတာ ျပန္ေကာင္းလာပါတယ္။ အခုအသက္ ၅၇ ႏွစ္က်ေတာ့ အရင္လိုေမာၿပီး ေနမေကာင္းျပန္ျဖစ္လို႔ ဓါတ္မွန္သြားရိုက္ေတာ့ ႏွလံုးအခန္းက အရင္တစ္ကန္႔ကေန အခုသံုးကန္႔အထိ ပ်က္သြားၿပီလို႔ေျပာပါတယ္။ တစ္ကန္႔ပဲ ေကာင္းေတာ့တယ္တဲ့။ အဲဒီတစ္ကန္႔ ေကာင္းေသးလို႔ ႏွလံုးခုန္ေနေသးတာတဲ့။ အေမလဲ ေတာ္ေတာ္စိတ္ဓါတ္က်သြားပါတယ္။ အခုေနခြဲရင္လဲ ျပန္ေကာင္းဖို႔ မလြယ္ေတာ့ဘူးတဲ့။ အခုအေမရဲ႔ အေျခအေနက အၿမဲေမာေမာေနပါတယ္။ ျဖစ္တာ တစ္လေလာက္ရွိပါၿပီ။ အဲဒါခြဲရင္လည္း အာမခံခ်က္မရွိဘူးဆိုလို႔ မခြဲရဲပဲ ဆရာ၀န္ဆီက ေကာင္းတဲ့ေဆးပဲ ေသာက္ေနတာ သိပ္မသက္သာပါဘူး။ အေမရဲ႔ ႏွလံုးတစ္ကန္႔နဲ႔ဆို အသက္ရွင္ဖို႔ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ဘယ္ေလာက္ရွိလဲ။ အခ်ိန္ဘယ္ေလာက္ထိလဲ။ ဆရာ၀န္ကေတာ့ လူနာအေပၚမူတည္တယ္။ စိတ္ခ်မ္းသာေအာင္ထားလို႔ေျဖပါတယ္။ တကယ္လို႔ အေမ့ကို စိတ္ခ်မ္းသာေအာင္ထားမယ္ဆိုရင္ အဲဒီႏွလံုးတစ္ကန္႔နဲ႔က ခန္႔မွန္းေျခ ႏွစ္ဘယ္ေလာက္ ေနႏိုင္မယ္လို႔ ထင္္လဲဆရာ။ ၿပီးေတာ့ ႏွလံုးအစားထိုးတာနဲ႔ ႏွလံုးအတုတတ္တာကို ၾကားဖူးတယ္။ အဲဒီလိုလုပ္မယ္ဆိုရင္ေရာ ျပန္ေကာင္းႏိုင္လားဆရာ။ လုပ္မယ္ဆို ေငြဘယ္ေလာက္ေလာက္ကုန္ႏိုင္တာလဲ ေျပာျပေပးပါလား။ အေမအတြက္ ဘာေမွ်ာ္လင့္ခ်က္ရွိလဲသိခ်င္လို႔ ေမးၾကည္႔တာပါ။ ၿပီးေတာ့ ဒီေရာဂါနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီးေတာ့လည္း အေသးစိတ္ေလးနားလည္ေအာင္ ရွင္းျပေပးလို႔ရမလားဆရာ။ ကၽြန္ေတာ္က အေမအနားမွာ မရွိပါဘူး။ ႏိုင္ငံျခားမွာ အလုပ္လုပ္ၿပီး ၾကည့္ေနကတာပါ။

ေရာဂါနာမည္ စာလံုးေပါင္းမေသျခာရင္ ေျပာရခက္ပါတယ္။ ႏွလံုးမွာ အကန္႔လဲရွိတယ္။ အဆို႔ရွင္လဲရွိတယ္။ အခန္းလဲရွိတယ္။ အခန္းပ်က္စီးတာေတာ့ မျဖစ္ႏိုင္ဘူး။ အဆို႔ရွင္ကလဲ ၄ ေနရာမွာရွိတယ္။ က်ယ္တာ၊ က်ဥ္းတာလဲ ရွိတယ္။ အကန္႔က အထက္နဲ႔ ေအာင္ ႏွစ္ခုရွိတယ္။ ေဆးစာနဲ႔သိရမွာ မွန္းေျပာႏိုင္ပါတယ္။ ႏွလံုးအထူးကုဆရာဝန္ကေန အေသအျခာေျပာႏိုင္မွာပါ။

၅၇ ႏွစ္က မၾကီးေသးပါ။ ႏွလံုးရဲ႔သေဘာက စိတ္လႈတ္ရွားတာ၊ လူလႈတ္ရွားတာကေန သက္ေရာက္ပါတယ္။ မွန္မွန္ေလးလုပ္ေနရင္ လူကလဲ ခံႏိုင္ပါတယ္။ ေဆးေတြနဲ႔လဲ ထိန္းလို႔ရႏိုင္တာေတြရွိပါတယ္။ မေသျခာတဲ့အတြက္ တိတိက်က်မေျပာႏိုင္တာ ေဆာရီးဗ်ာ။

Mon, Oct 1, 2012 at 6:55 PM
၁၉၉၇ ခုႏွစ္က ညာဘက္ နားရြက္ေအာက္ဘက္နားမွာ ဒဏ္ရာရရွိခဲ့ပါတယ္။ ၁၉၉၈ ခုႏွစ္မွာ အေလးအပင္ေတြ မလြန္းေတာ့ မ်က္စိထဲ ႀကယ္လေတြျမင္ရျပီး မူးသလုိ႔ခံစားခဲ့ရပါတယ္။ ဆရာ၀န္ေတြျပသေတာ့ အာားနည္းတယ္ထင္ျပီး အိပ္ေဆး၊ အားေဆးေတြ ေပးေပမဲ့ မေပ်ာက္ပါ။ ပါေမာကၡ (႕႕႕႕႕) ႏွင့္ျပႀကည့္မွ ဒဏ္ရာေႀကာင့္ အေႀကာညွပ္တာလုိ႔ ေျပာပါတယ္။ ဆရာ၀န္ေျပာတဲ့အတုိင္း လုိက္နာေဆာင္ရြက္တာ ေပ်ာက္သြားေပမဲ့ ၂၀၀၄ ခုႏွစ္ေရာက္ေတာ့ အေလးအပင္မလုိ႔ ျပန္ျဖစ္ပါတယ္။ ဘယ္လုိမွ မေပ်ာက္ေတာ့ဘဲ ညာဘက္နားထဲ ပစဥ္းေအာ္သံႀကားေနရတာေန႔တုိင္းပါပဲ။ ဘယ္လုိကုသရင္၊ ဘယ္လုိျပဳလုပ္ရင္ သက္သာမလဲသိခ်င္ပါသည္။

က်န္းမာေရး နဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက အတိုင္းေမးပါ။

Mon, Oct 1, 2012 at 8:58 AM
My name is (႕႕႕႕႕), age 28 years. My blood test result show that Bilirubin level is 340umol/L. Is it serious case or what can happen? What should I need to do to prevent?

Please check the result. Usually the value of the patient and normal level are written within bracket in the report. The results are usually shown as follow.
• Bilirubin, Direct Serum 0.1-0.3 mg/dL 1.7-5.1 mmol/L
• Bilirubin, Indirect Serum 0.2-0.7 mg/dL 3.4-12 mmol/L
• Bilirubin, total Serum 0.3-1.0 mg/dL 5.1-17 mmol/L

If the level is high it means jaundice. The doctor will examine and do other tests. I can't tell you how serious now.

၃-၁ဝ-၂၀၁၂ ေဖ့စ္ဘြတ္ ေမးခြန္း
သမီးလည္ပင္းမွာ အဖုေသးေသးေလး ေပါက္ေနတာ ၾကာေနျပီ။ ၃ လေလာက္ေတာ့ရွိျပီ။ ၾကီးလည္းမၾကီးလာဘူး ေပ်ာက္လည္းမသြားဘူး။
အသက္။ လည္ပင္းမွာ ေနရာ အတိအက်။ အက်ိတ္အရြယ္အစား၊ နာ-မနာ၊
အသက္က ၂၉၊ နာေတာ့မနာဘူး အရြယ္အစားက စပါးေစ့ထက္ နည္းနည္းဘဲ ၾကီးမယ္၊ လည္ပင္းအရုိးနားမွာ။
လည္ပင္းအရိုးဆိုတာ မဟုတ္သးဘူးေနာ္။ အရိုးဆိုတာက ေနာက္မွာ။ ေရွ႕မွာက ေလျပြန္။ ေနာက္ မွန္ထဲၾကည့္ပါ။ ေရ-တံေတြးမ်ိဳခ်ရင္ အက်ိတ္က တက္-ဆင္းျဖစ္သလား။
ညွပ္ရုိးအထက္ပုိင္းနားမွာ။ ေဘးဘက္နားမွာ။
အလည္ေလာက္မွာလား။ ညွပ္ရိုးက ဘယ္-ညာရွိတာ။
ဘယ္ဘက္မွာပါ။ အဲဒီအထက္နားေလးမွာပါ။
ဒါဆိုရင္ တက္ေစ့ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ကိုင္ၾကည့္ရင္ ေရာင္အေနခ်ိန္မွာ မနာဘူး။ ခပ္တင္းတင္း (မမာ-မေပ်ာ့) ရွိတယ္။ ျဖစ္တာၾကာတယ္။ ေက်ာက္ခ်င္မွ ေပ်ာက္မယ္။ တခါတေလ နဲနဲၾကီးလာႏိုင္တယ္။ စိုးရိမ္စရာမရွိဘူး။ နာလာရင္၊ ပိုၾကီးလာရင္ ေဆးေသာက္ရမယ္။ ေစာင့္ၾကည့္ရမယ္။
အခုေဆးေသာက္စရာမလုိဘူးေပါ့ အဲလုိလားဆရာ။ အိမ္မွာေတာ့ မေန႔ကစျပီး ေရခဲကပ္ၾကည့္ေနတာ စုိးရိမ္လုိ႔ပါ။
ခ်က္ခ်င္းျဖစ္တာ၊ ထိခိုက္မိတာကို ေရခဲကပ္ရင္ ေသြးထြက္တာ သက္သာတယ္။ နဲနဲၾကာတာကို အပူကပ္ရင္ အေရာာင္ေလွ်ာ့တယ္။ ပိုၾကာတကိုလုပ္ရင္ မထူးဘူး။
၃ လဆိုရင္ နာမွ၊ ေရာင္ေနမွ Pain killer (Paracetamol) ေသာက္ပါ။ ရင္းသလိုျဖစ္ရင္ ပိုးေသေဆး Ampicillin ေသာက္ပါ။ တက္စိသေဘာက တေနရာမွာ ပိုးဝင္လို႔ သူဆီလာေရာင္တာ္။ လည္ပင္းဆိုရင္ လည္ေခ်ာင္းတာ နဲ႔ အသက္ရွဴလမ္းျဖစ္မယ္။ ၂ ပတ္တခ့ ထူးတာရွိရင္ေျပာပါ။ လိုမယ္ထင္ရင္ အလင္းေရာင္ေကာင္းမွာ ဓါတ္ပံု ၁-၂ ပံုပို႔ျပီး ေမးပါ။