က်န္းမာေရးနဲ႔ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက

ဒီဘေလာ့ခ္ထဲကစာေတြကို တျခားေနရာမွာ ကြ်န္ေတာ့္ခြင့္ျပဳခ်က္မပါဘဲ ကူးယူျပီး မတင္ဘို႔ စည္းကမ္း သတ္မွတ္ထားပါတယ္။

က်န္းမာေရး နဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက
• ျဖစ္တဲ့သူရဲ႕ အသက္၊ က်ား-မ ေျပာပါ။ ေရာဂါလကၡဏာ ၁-၂-၃။ တခုတိုင္းက ဘယ္ေလာက္ ၾကာျပီ။
• လိုအပ္ရင္ က်န္းမာေရးရာဇဝင္၊ ဓါတ္မွန္၊ (အာလ္ထြာေဆာင္း)၊ ေဆးစစ္ခ်က္၊ လိုအပ္ရင္ အိမ္ေထာင္၊ ကေလး၊ ရွိ-မရွိ။ ေနတဲ့တိုင္းျပည္၊ ျမိဳ႕ထည့္ေရးပါ။ လူနာမည္၊ ေနရပ္လိပ္စာအတိအက် ကိစၥမရွိပါ။
• ေဆးနာမည္ေရးရင္ Trade name ကုမၸဏီကေပးတဲ့နာမည္သာမက Generic name ေဆးနာမည္ ထည့္ေရးပါ။
• ေဆးစာ၊ ေဆးစစ္ခ်က္၊ ေဝဒနာေတြကို စကန္လုပ္ျပီးျဖစ္ျဖစ္၊ ဓါတ္ပံုရိုက္လို႔ျဖစ္ျဖစ္ ပို႔ႏိုင္ပါတယ္။ ဓါတ္ပံုကို ခြင့္မယူဘဲ အသံုးမခ်ပါ။
• အိမ္ေထာင္ေရးနဲ႔ လိင္ပိုင္းဆိုင္ရာေမးခြန္းေတြကို Facebook ကေန မေမးပါနဲ႔ မေျဖပါ။ တိုက္ရိုက္သာေမးပါ။
• အီးေမးလ္ အခက္အခဲရွိလို႔ Facebook message မွာျဖစ္ျဖစ္ Chat box မွာျဖစ္ျဖစ္ေရးရင္လဲ အားသလား၊ ေမးလို႔ရလား ေရးမေနဘဲ၊ တခါတည္း ေမးခြန္းသာေရးလိုက္ပါ။
• Facebook Comment ကေနေမးတာ-ေျဖတာ အဆင္မေျပပါ။
စာရွည္ေရးမရပါ။ သူမ်ားေတြကို အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
• နာမ္စားသံုးတာမွာ ကိုယ္ကိုယ္ကို ‘သား’၊ ‘သမီး’ လို႔ သံုးရင္ ေမးတဲ့သူရဲ႕ သားသမီးလား ထင္မွတ္မွားႏိုင္တာသတိျပဳပါ။
• SMS အေရးအသားမ်ိဳးကို မဖတ္ပါ။ ျမန္မာစကားကို အဂၤလိပ္စာလံုးနဲ႔ေရးတာကို မဖတ္ပါ။
• ဘေလာ့ခ္ နဲ႔ ေဖ့စ္ဘြတ္မွာ အေမး-အေျဖေတြကိုသံုးတဲ့အခါ ေမးတဲ့သူရဲ႕ ကိုယ္ေရး အခ်က္အလက္ေတြ မပါေစရပါ။
• ဖုန္းဆက္ျပီးေမးရင္ Time zone မတူတာေရာ၊ အသံထြက္ လြဲႏိုင္တာေရာေၾကာင့္ အဆင္မေျပပါ။ ကြ်န္ေတာ့္မွာ Viber မရွိပါ။ ေဖ့စ္ဘြတ္ ဖုန္း-ဗီဒီယို အဆင္မေျပပါ။ Skype ကိုေတာ့ ႏိုင္ငံေရးနဲ႔ မိသားစုအတြက္သာသံုးပါတယ္။
drswe01@gmail.com ကို (အီးေမးလ္) ပို႔ပါ။

(ဘေလာ့ခ္) ေတြထဲ ဝင္ဖတ္ဘို႔ အၾကံျပဳပါတယ္။
- http://dts-medicaleducation.blogspot.in/ ေဆးပညာစာမ်ား
- http://yamuna-online-clinic.blogspot.in ယမုန္နာ ေဆးခန္း
- http://my-sayawun-life.blogspot.in/ ဆရာဝန္ဘဝ အမွတ္ရတာေတြ
- http://dts-political-page.blogspot.in/ ႏိုင္ငံေရး စာမ်က္ႏွာ
- http://www.facebook.com/pages/Dr-Tint-Swe/490031307758025?skip_nax_wizard=true ေဖ့စ္ဘြတ္
- https://tintswe.wordpress.com/ Dr. Tint Swe ေဒါက္တာတင့္ေဆြ ေဆးပညာစာမ်ား

Friday, November 9, 2012

Q and A November 2012 (2)

1. Subdural haematoma ေရာဂါႏွင့္ က်မဦးေလးက ေဆးရံုမွာ တက္ေရာက္ခြဲစိတ္ထားပါတယ္။
2. သမီးအေမက လည္ေခ်ာင္းမွာ တစ္ဆို႔တစ္ဆို႔ျဖစ္တယ္။
3. သမီးေသြးတိုးေနလို႔ ေဆးခန္းသြားျပေတာ့
4. တူမေလးရဲ ့ေရာဂါအေၾကာင္းသိပါရေစရွင့္။
5. က်မလက္ရွိ (႕႕႕႕႕) ႏိုင္ငံံမွာေနပါတယ္။
6. နွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းရင္ တြဲဖက္ သံုးစြဲရတဲ့ ေဆးေလးေတြ
7. ကြၽန္ေတာ့္ သမီးေလး အသက္ဟာ ၁ လခြဲရပါၿပီ။
8. ကြ်န္ေတာ့္အေဖဟာ အသက္ ၅၅ နွစ္ရွိပါျပီ။
9. ကၽြန္ေတာ္နံမည္က (႕႕႕႕႕) ပါ။
10. DHEA plus 20 mg ေဆးက ေန႔တိုင္း ေသာက္လို႔ ရပါသလား
11. လက္မွာ အနာေတြျဖစ္ေနတာၾကာပါျပီ။

Fri, Nov 9, 2012 at 8:30 PM
Subdural haematoma ေရာဂါႏွင့္ က်မဦးေလးက ေဆးရံုမွာ တက္ေရာက္ခြဲစိတ္ထားပါတယ္။ ေနာက္ ၂ လအၾကာတြင္ ဦးေႏွာက္ကို CT Scan ျပန္ရိုက္ၿပီးတဲ့အခါ ရတဲ့ Report အရ -
As compared with previous findings in last CT Scan head which was done on 20-9-12 after operation, the right Subdural effusion is remarkably reduced. New finding of Subdural effusion is seen on the left side, covering temporal, frontal and parietal lobes with the absence of middle shift to the contralateral side. Old infarct is noted in post central gyrus. Ventricles are dilated and sulci are widened, favouring cerebral atrophy and normal pressure hydrocephalus.
Effusion, Infarct, Sulci စတဲ့စကားလံုးေတြကို ျမန္မာလို အဓိပၸါယ္ရွင္းျပေပးေစခ်င္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့လည္း ဒီ case နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး Surgeon ရဲ႕ သေဘာအရ ျပန္ခြဲေစခ်င္ပင္မဲ့ လူနာကေတာ့ အသက္ကလည္း ၈ဝ နီးေနၿပီဆိုေတာ့ ထပ္ၿပီးေတာ့ မခြဲခ်င္ေတာ့ပါ။ တျခားနည္းလမ္းနဲ႔ ဆက္ကုရန္ နည္းလမ္းေလးမ်ားရွိရင္ ညႊန္ၾကားေပးေစခ်င္ပါတယ္။ ဒီကာလအတြင္းမွာလည္း ဘာေတြဆင္ျခင္ေနရမယ္ဆိုတာပါ ေျပာေပးပါ။

ဦးေႏွာက္ခြဲစိတ္တဲ့ စကင္ရီပို႔ ၂ ခုကိုယွဥ္ေရးထားတယ္။ အရင္ ၂ဝ-၉-၁၂ နဲ႔စာရင္ ဦးေႏွာက္ေျမွးေအာက္ အရည္ေအာင္းျခင္း ေလွ်ာ့နည္းသြားတယ္။ ဘယ္ဘက္မွာ အသစ္အရည္ေအာင္းတာေတြ႔တယ္။ ေနရာေတြက နားထင္း။ နဖူးနဲ႔ ေဘးေနရာေတြမွာ ျဖစ္တယ္။ အလည္မ်ဥ္းတိမ္းေစာင္းျခင္းမရွိ။ ေဟာင္ေနတဲ့ ေသြးမဝျဖစ္ျခင္းကို အလည္ေနာက္နားမွာ ေတြ႔တယ္။ အရည္ရွိေနရာ (ဗင္ထရီကယ္လ္) ေတြမွာ ေဖါင္းေနတယ္။ ၾကာရင္ (ဆယ္ရီဘရယ္) ေနရာကို ဖိအား သက္ေရာက္သြားေစႏိုင္တယ္။ ဖိအားမမ်ားတဲ့ အရည္ေအာင္းျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။

Wed, Nov 7, 2012 at 10:41 AM
သမီးအေမက လည္ေခ်ာင္းမွာ တစ္ဆို႔တစ္ဆို႔ျဖစ္တယ္။ ဆံပင္က်ည္ကပ္ေနသလိုလို။ တစ္ခုခုခံေနသလိုလိုျဖစ္တယ္။ အာေတြလည္းေညာင္းတယ္။ ေက်ာေတြရင္ေတြညွပ္ေအာင့္တယ္။ အသက္ရွုလည္းမဝဘူး။ အခ်ည္စားမိရင္ ေလပူထတယ္။ ေလတက္ရင္ခဏနည္းနည္းသက္သာသြားတယ္။ ေန႔ထိုင္းလို ျဖစ္ေနတယ္။ ဆရာဝန္ျပတာလည္း မသက္သာဘူး။ ဘာေရာဂါလည္း၊ ဘာေဆးေသာက္ရင္ ေပ်ာက္ႏိုင္မလဲဆိုတာ ကူညီတဲ့အေနနဲ႔ mail နဲ႔ ျပန္ပို႔ေပးပါ။

အေမ့အသက္၊ ျဖစ္ေနတာဘယ္ေလာက္ၾကာ၊ ဆရာဝန္ျပသလား၊ ဘာေတြစစ္ေဆးထားလဲ။

Fri, Nov 9, 2012 at 12:27 PM
ဆရာ ဒီတစ္ေခါက္ေတာ့ အေမ့အေျခအေနနဲ႔ဆိုင္တဲ့စာပါပို႔ေပးပါဆရာရယ္။ အေမ အသက္-၄၂၊ ျဖစ္ေနတာ ၃ ႏွစ္ေက်ာ္ပါျပီ။ ေသြး၊ ဆီး၊ ဓါတ္မွန္စစ္ျပီးပါျပီ။ အသဲအဆီနဲနဲဖံုးေနတယ္တဲ့။ က်န္တာဘာမွမေတြ႔ဘူးလို႔ ေျပာပါတယ္။ လည္ေေခ်င္းတစ္ဆို႔တစ္ဆို႔ျဖစ္တာနဲ႔ အသဲဲအဆီဖံုးတာနဲ႔ မဆိုင္ဘူးလို႔ေတာ့ သမီးထင္တယ္။ အေမေရာဂါေပ်ာက္ေအာင္ဘာလုပ္ရမလဲဆိုတာေျပာေပးပါ။

အရင္ေမးတာေတြျပန္ရွာရမလြယ္လွဘူး။ လည္ပင္းတစ္ဆို႔တာ ကိုအေသအျခာေျပာပါ။ ဆရာဝန္နဲ႔ျပေနသလား။ ေဆးစစ္သလား၊ ဘာေတြ႔လဲ၊ ဘယ္ေလာက္ၾကာျပီလဲ၊ စတာေတြ သိခ်င္တယ္။
Fatty Liver Disease (FLD) အသဲအဆီဖံုးျခင္း

Wed, Nov 7, 2012 at 9:23 AM
သမီးေသြးတိုးေနလို႔ ေဆးခန္းသြားျပေတာ့ ဆရာဝန္က ေဆးစစ္ခိုင္းလို႔ပါ။ အဲဒီအေျဖေတြေပးလိုက္တာပါ။ ၾကည္႔ေပးပါဦးဆရာ။ ဒီက ဆရာဝန္ကေတာ့ အဆီဓါတ္မ်ားတယ္လို႔ပဲေျပာတယ္။ ဘာေတြေရွာင္ရမလဲ သိခ်င္လို႔ပါ။

သိပ္စိုးရိမ္စရာမရွိပါ။ ကိုလက္စေထာကလဲ ေကာင္းတာသာမ်ားလို႔ ေကာင္းပါတယ္။ ယူရစ္အက္စစ္ေတာ့ မ်ားေနတယ္။ ေဂါက္ေရာဂါ၊ ဆီးေရာဂါေတြကို သတိထားပါ။ ေသြးျဖဴဥေတာ့ နဲနဲမ်ားေနတယ္။ ပိုင္းဝင္ထားတာတခုခုရွိေနႏိုင္တယ္။ ပိုးေသရင္ ျပန္က်ပါတယ္။
• Cholesterol (ကိုလက္စေထာ) http://dts-medicaleducation.blogspot.in/2012/06/cholesterol.html
• Uric acid (ယူရစ္-အက္စစ္) http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2011/06/uric-acid.html

Thu, Nov 8, 2012 at 12:51 PM
တူမေလးရဲ ့ေရာဂါအေၾကာင္းသိပါရေစရွင့္။ Attachment File ပါ ဓာတ္မွန္အေၿဖနဲ႔Blood Test အေၿခအေနကို သိပါရေစရွင့္။ ၁ ႏွစ္နဲ႔ ၅လပါ။ ေမြးတဲ့ေန႔က အေၿခေနကိုသိရေအာင္လဲ result အေၿဖကို First day File မွာစစ္ေပးပါ။ ကၽြန္မဖတ္ၾကည္႔ရသေလာက္ေတာ့ အခုအေၿခအေနက မေကာင္းဘူးထင္ပါတယ္။
1 Pulmonary agenesis of right lung
2 Pulmonary hypoplasia (RL)
3 Complete collapse right lung

ညာဘက္အဆုပ္ ေမြးရပါေရာဂါေၾကာင့္ မေကာင္းပါ။ အထူးကုဆရာဝန္ကေျပာပါလိမ့္မယ္။ ဘယ္ဘက္ေကာင္းေနတာ ေတာ္ေသးတယ္။ ကံတရားလဲရွိတာဘဲ။

Thu, Nov 8, 2012 at 12:26 PM
က်မလက္ရွိ (႕႕႕႕႕) ႏိုင္ငံံမွာေနပါတယ္။ (႕႕႕႕႕) ႏုိင္ငံသားအေနနဲ႔ INDIA မွာအသဲ ေက်ာက္ကပ္အစားထိုးလဲလို႔ရပါသလား။ အလႉရွႈင္မ်ားရွိနုိင္မလား။ ဘယ္ေဆးရုံေတြမွာခြဲစိတ္ေပးပါသလဲ၊၊

India မွာ အသဲေရာ ေက်ာက္ကပ္ပါလာလဲသူေတြ ျမန္မာႏိုင္ငံက မျပတ္တမ္းရွိပါတယ္။ နယူးေဒလီမွာ လာၾကတာမ်ားတယ္။ ကာလကတ္တား နဲ႔ မဒရပ္စ္ မွာလဲရတယ္။ လွဴမဲ့သူကို ကိုယ္တိုင္ရွာရတယ္။ ေမွာင္ခိုလိုလဲရွိမွာေပါ့။ ဥပေဒေတြ ရွိတယ္။ ေဆးရံုၾကီးေတြရဲ႕ ေအးဂ်င့္ေတြကေနလုပ္ရင္ အခ်ိန္ကုန္သက္သာျပီး လုိအပ္တာအားလံုး သိတယ္။ ေနတဲ့ေနရာ ဥပမာ ရန္ကုန္၊ မန္းတေလးက အသဲအထူးကဆရာဝန္ကေန ဒီကဆရာဝန္ဆီကို အင္တာနက္သံုးျပီး အခ်က္အလက္ေတြ၊ လုိတာေတြ၊ ေမးတာေတြလုပ္တယ္၊ ရက္ခ်ိန္းေတြလုပ္တယ္။ ဒီကေန ၾကိဳမဲ့-ကူမဲ့သူေတြနဲ႔လဲ ခ်ိတ္ဆက္ျပီးလုပ္ၾကရတယ္။ စကားျပန္သေဘာလဲ လုပ္ေပးတယ္။ ကုန္က်စရိတ္ေတြ သတ္မွတ္ခ်က္ေတြရွိျပီးျဖစ္တယ္။ ဒါေပမဲ့ ေနရာတိုင္းမွာလိုဘဲ ပိုက္ဆံရခ်င္သူေတြခ်ည္းျဖစ္တာကို သတိထားရတယ္။ အခုေနတဲ့ေနရာက ေဆးရံုက ေဆးမွတ္တမ္းေတြကိုလဲ ဒီကဆရာဝန္ဆီပို႔လို႔ရမယ္။ လိုေသးတာေမးပါ။

Mon, Nov 5, 2012 at 5:52 PM
နွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းရင္ တြဲဖက္ သံုးစြဲရတဲ့ ေဆးေလးေတြ သိခ်င္လို႔ပါ။ ကြ်န္ေတာ္အသိပညာေလးအတြက္ပါ။

Angina treatment နွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းရင္ http://dts-medicaleducation.blogspot.in/2012/11/angina-treatment.html

Fri, Nov 9, 2012 at 5:38 PM
ကြၽန္ေတာ့္ သမီးေလး အသက္ဟာ ၁ လခြဲရပါၿပီ။ ယခုရက္ပိုင္း ၄ ရက္အတြင္း ညေန ၆ နာရီ ေလာက္မွာ အၿမဲတမ္း တက္မတတ္ ငိုတာ ၂ နာရီေလာက္ၾကာပါတယ္။ ေန႔ခင္းမွာေတာ့ သိပ္မငိုပါ။ အဲဒါေဆာင္ရန္ေဆာင္ရန္ေတြရွိရင္ ေျဖၾကားေပးပါအံုးဆရာ။

• Baby Care ကေလးဗိုက္နာရင္ http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2011/05/may-25-2011-at-803-am-air-x-drop-air-x.html

Thu, Sep 29, 2011 at 6:45 PM
ကြ်န္ေတာ့္အေဖဟာ အသက္ ၅၅ နွစ္ရွိပါျပီ။ သူ႔မွာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ လြန္ခဲ့တဲ့ ၃ နွစ္ေလာက္က စျပီးသိခဲ့ရပါတယ္။ အခုတခါ ေဆးစစ္ႀကည့္လိုက္ေတာ့ အဆုတ္မွာ ကင္ဆာျဖစ္ေနေႀကာင္း သိလိုက္ရပါတယ္။ ၁၃.၅.၂၀၁၁ ေန႔က ရန္ကုန္မွာ မွန္ေျပာင္းႀကည့္၊ အသားစယူျပီး သိလိုက္ရတာပါ။ ခြဲရမယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ အေဖက ဘယ္လိုမွခြဲဖို႔ကို ေျပာလို႔မရေတာ့ပါဘူး။ (စီးပြားေရး အေျခအေနေႀကာင့္လဲပါပါတယ္) အခုဆို ၉ လပိုင္းေလာက္ေရာက္ေရာ ေခ်ာင္းဆိုးရင္ ေသြးပါ ပါလာပါတယ္။ အဆုတ္ကင္ဆာနဲ႔ပတ္သတ္လို႔က ဘာေဆးမွ မတိုက္ရေသးပါဘူး။ ဆီးခ်ိဳေဆးပဲ တိုက္ေနပါတယ္။ အဲတာ ဘယ္လို ကုသရင္ ေကာင္းမယ္ဆိုတာေလး သိခ်င္ပါတယ္ ခင္မ်ာ။ ကြ်န္ေတာ္တို႔က နယ္ျမိဳ႕ေလးတျမိဳ႕ကပါ။ ေဆးပညာဗဟုသုတလဲ နည္းပါတယ္။ ဘာလုပ္လို႔လုပ္ရမွန္းလဲ မသိပါဘူး။ ေငြေႀကးလဲ သိပ္မတတ္နိုင္ပါဘူး။

Lung Cancer အဆုပ္ ကင္ဆာ

အခု ကြ်န္ေတာ့္အေဖက အပူေတြတတ္ေနတယ္ဆရာ။ ကင္ဆာနဲ႔ပတ္သတ္လို႔ ဘာမွမတိုက္ဘူး။ ေဆးလဲမသြင္းရေသးဘူးဆရာ။ လြန္ခဲ့တဲ့တပတ္က ဓာတ္မွန္ရိုက္ႀကည့္ေတာ့ အဆုတ္ရဲ့ သံဳးပံုတပံုေလာက္ ႀကီးလာတယ္လို႔ေတာ့ေျပာပါတယ္။ အခုအေဖက ညပိုင္းဆို အပူေတြတတ္ျပီးကေယာင္ေခ်ာက္ျခား ျဖစ္ျဖစ္ေနတယ္ဆရာ။ ေန႔ပိုင္းဆို သက္သက္သာသာပဲ။ အခု ဆရာဝန္ေပးတဲ့ ပိုးသတ္ေဆးေတြေတာ့ တိုက္ေနတယ္။ အဲေဆးက လြန္ခဲ့တဲ့ ၁ လေလာက္ထဲက တိုုက္ေနရတာ။ နဂိုက ရက္ေတြက အပူမတတ္ဘူး။ အခုရက္ပိုင္း ညပိုင္းဆို အပူတတ္ျပီး ကေယာင္ေခ်ာက္ျခားျဖစ္ျဖစ္ေနတယ္ဆရာ။ အဲေဆးေတြေသာက္ရင္ ဆီးလဲ ခဏခဏသြားတယ္ အဲလိုသြားရင္အပူမတတ္ဘူး။ အပူမတတ္ပဲ အေဖသက္ေတာင့္သက္သာေနနိုင္ေအာင္ ေဆးကိုလမ္းညႊန္ေပးေစခ်င္ပါတယ္။ အေဖကို အခုတိုက္ေနတဲ့ ေဆးေတြက LVZ 500.Levofloxacin-500mg,Zifam ကို တေန႔တစ္လံုး၊ Augpen 625, Amoxicillin Trihydrate USP, equivalent to Amoxicillin-500mg, clavuanate de potassium USP equivalent a acide clavulanique -125 ကို မနက္တစ္လံုး ညတစ္လံုး တိုက္ပါတယ္။ ေဆးကို လမ္းညႊန္ေပးပါ။ အဲေဆးေတြကိုလဲ ဆက္ေသာက္သင့္မေသာက္သင့္ လမ္းညႊန္ေပးပါဆရာ။

ဆရာဝန္ေတြကေတာ့ ဆရာတို႔နားလည္တဲ့ေဆးကုသနည္းကိုသာ ညႊန္းပါတယ္။ လူနာကိုယ္တိုင္လဲ ကိုယ္ၾကိဳက္တာေရြးၾကတယ္။ ကံတရားက အဆံုးအျဖတ္ေပးပါတယ္။ ေဆးေတြက ပိုးေသေဆးေတြျဖစ္လို႔ ဗက္တီးရီးယားေတြကိုေသေစတယ္။ အျမဲတိုက္စရာေတာ့မလိုပါ။ လူနာကို လသက္သာရာသက္သာေၾကာင္းသာ လုပ္ေပးရမယ္။ ေခ်ာင္းဆိုးေနရင္ ေခ်ာင္းဆိုးေပ်ာက္ေဆး၊ နာရင္ အနာသက္သာေဆး၊ အားနည္းေနရင္ ဗီတာမင္ေတြနဲ႔ အစားအေသာက္။ ပိုအေရးၾကီးတာက စိတ္အားတက္ေအာင္၊ ဘာသာတရားအဆံုးအမေတြရေစေအာင္ ကူညီပါ။
• Lung Cancer and Papaya အဆုပ္-ကင္ဆာ နဲ႔ သေဘၤာရြက္ http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2012/01/lung-cancer.html
• Lung Cancer (1) အဆုပ္ ကင္ဆာ (၁) http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2011/11/lung-cancer.html
• Lung Cancer (2) အဆုပ္ ကင္ဆာ (၂) http://dts-medicaleducation.blogspot.in/2012/07/lung-cancer.html
• Cancer and Diet ကင္ဆာ နဲ႔ အစားအစာ http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2012/01/diet-and-cancer.html
• Cancer-Fighting Foods ကင္ဆာ အတြက္ အေကာင္းဆံုး အစားအစာ http://dts-medicaleducation.blogspot.in/2012/06/cancer-fighting-foods.html

Sat, Nov 10, 2012 at 5:33 PM ကၽြန္ေတာ္နံမည္က (႕႕႕႕႕) ပါ။ အသက္ကေတာ 23 ႏွစ္ပါ အခု (႕႕႕႕႕) မွာေနပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ ခႏၶာကိုယ္ေပါင္ခ်ိန္က်ဆင္းျပီး ပိန္ပိန္လာလိုပါ။ စားလည္းေကာင္းေကာင္းရပါတယ္။ အိပ္ေရးလည္းမွန္ပါတယ္။ အရင္ကေတာ ေဆးလိပ္ေသာက္လိုထင္ျပီး ေဆးလိပ္ျဖက္ပါတယ္။ ပိန္ၿမဲပိန္ေနပါတယ္ခင္ဗ်ာ။ အရက္လံုး၀မေသာက္ပါ။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေနတာ သက္သက္နဲ႔ေတာ့ မစိုးရိမ္ပါနဲ႔။ ပဌမဆံုးစဥ္းစားသင့္တာက တီဘီ။ ဒါေပမဲ့ တိုင္းတပါးကို လာရသူတိုင္း ေဆးစစ္ၾကရတာမို႔ တီဘီ လိုေရာဂါရွိရင္လဲ သိထားမွာပါ။ က်န္းမာ ေနေကာင္းေနရင္ မစိုးရိမ္ပါနဲ႔။ ေရးထားတဲ့စာ တပုဒ္ ပို႔လိုက္ပါတယ္။ • Weight gain လွယံုမက ဝခ်င္ေသးရင္ http://dts-medicaleducation.blogspot.com/2010/05/weight-gain.html Sat, Nov 10, 2012 at 10:25 AM DHEA plus 20 mg ေဆးက ေန႔တိုင္း ေသာက္လို႔ ရပါသလား အျမဲ တန္းေသာက္ရင္ ဘာဆိုးက်ိဳးေတြျဖစ္ႏိုင္ပါလဲ ခင္ဗ်ာ

DHEA Tablet ေဆးဟာ (ဟာဗယ္) တိုင္းရင္းေဆးအုပ္စုဝင္ျဖစ္တယ္။ ေဟာ္မုန္းေဆးလို႔ဆိုပါတယ္။ လူတိုင္းရဲ႕ကိုယ္ထဲမွာ အလိုလိုထုတ္ေပးေနတဲ့ ေဟာ္မုန္းကို သစ္ပင္သစ္ရြက္ေတြကေနထုတ္ယူထားတယ္။ ေဆးေၾကာ္ညာအဆိုအရ ေဟာ္မုန္းမ်ားရဲ႕မိခင္လို႔ဆိုပါေသးတယ္။ အသက္ၾကီးလာသူေတြ၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ထိန္းခ်င္သူေတြကို ေသာက္ပါလို႔ ေဆးညႊန္းကဆိုပါတယ္။ တခါေသာက္ ၁ ေတာင့္၊ တေန႔ ၃ ၾကိမ္။

ေယာက္်ားမ်ားအတြက္ DHEA သတိေပးခ်က္
DHEA ေဆးမေသာက္ခင္ ေသြးထဲမွာ PSA (Prostate Specific Antigen) ဘယ္ေလာက္ရွိသလဲစစ္ရမယ္။ ၆ လ ဒါမွမဟုတ္ တႏွစ္တခါ စစ္ေနသင့္တယ္။ free testosterone နဲ႔ estrogen ကိုလဲသိေနသင့္တယ္။
Prostate cancer ဆီးက်ိတ္ကင္တာ နဲ႔ Benign prostate disease ဆီးက်ိတ္ၾကီးေနသူေတြ မေသာက္ရပါ။
DHEA ေဆးေသာက္ေနရင္း Vitamin D 5,000 – 10,000 IU, Vitamin E 400 IU, Selenium 200 mcg, Gamma E Tocopherol with Sesame Lignans 200 mg, Lycopene Extract 10 – 40 mg နဲ႔ Boron 3 – 10 mg ေဆးေတြပါတြဲေသာက္သင့္တယ္လို႔ ဖတ္ရပါတယ္။

အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ DHEA သတိေပးခ်က္
Estrogen နဲ႔ Testosterone စစ္ရမယ္။
Estrogen-dependent cancer ရင္သားကင္ဆာ တမ်ိဳးရွိမေနရဘူး။
DHEA ေဆးေသာက္ေနရင္း Melatonin 300 mcg 3 mg (nightly), Vitamin E (D-alpha tocopheryl succinate) 400 IU, Broccoli Extract, Indole-3-carbinol 80 160 mg, Vitamin D3 5,000 – 10,000 IU နဲ႔ Gamma Tocopherol with Sesame Lignans 200 mg ေဆးေတြပါတြဲေသာက္သင့္တယ္လို႔ ဖတ္ရပါတယ္။

Sun, Nov 11, 2012 at 1:04 PM
လက္မွာ အနာေတြျဖစ္ေနတာၾကာပါျပီ။ ၁ ႏွစ္ခြဲေလာက္ရွိျပီလုိ ့ထင္ပါတယ္။ ကေလးေမြးျပီး ေနာက္ပုိင္း ပန္းကန္ေဆး ဆပ္ျပာရည္ ကုိင္တာနဲ ့ပါတ္သက္ပီး ဒီလုိျဖစ္တယ္လုိ ့ထင္ပါတယ္။ ဓါတ္ပုံေတြကုိ attached file မွာ ၾကည့္ေပးပါဆရာ။ ေရာဂါျဖစ္တာကို ရန္ကုန္ခနေရာက္တုန္းက ဆရာ၀န္နဲ ့ျပၾကည့္ေတာ့ မွဳိလုိ ့ေျပာပါတယ္။ ဒါနဲ ့silkron လိမ္းေဆးေပးပါတယ္။ စျဖစ္တုန္းက လက္ထိပ္ဖ်ားေတြမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ လက္ထိပ္ဖ်ားေတြ ကြဲပါတယ္။ silkron လိမ္းေတာ့ လက္ထိပ္ဖ်ားကြဲတာေတြ သက္သာပါတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ ဆပ္ျပာကုိင္တဲ့အခါ လက္ထိပ္ေတြကို မသုံးမိေအာင္သတိထားပါတယ္။ အခုေတာ့ လက္ေခ်ာင္းရဲ ့ အလယ္အတြင္းသားေတြ အခုလုိ အနာျဖစ္လာပါတယ္။ silkron က သက္သာတယ္ ထင္ရေပမယ့္ လုံး၀ေပ်ာက္သြားတာမ်ိဳး မဟုတ္လုိ ့ ပုိသင့္ ေတာ္မယ့္ ဆးကို ညႊန္းေပးပါဆရာ။ အခုေတာ့ လက္အိတ္သုံးပီး ပန္ကန္ေဆးရပါတယ္ ဆပ္ျပာရည္ လုံး၀မကုိင္ရင္ေတာ့ အနာမျဖစ္ပါဘူး။ အျမ ဲ လက္အိတ္သုံးရတာလဲ အလုပ္ပုိလုိ ့ပါ။ ဆပ္ျပာရည္ေျပာင္းသုံးလဲ အနာေတာ့ ျဖစ္ေနတုန္းပါပဲ။ လုံး၀ေပ်ာက္သြားေအာင္ လုပ္လုိ ့မရနုိ္င္ဘူးလားဆရာ။ ေနတာက (႕႕႕႕႕) ပါ။ အသက္က ၃၇ ပါ။

Ketoconazole (ကီတိုကြန္နာဇိုး)
အေရျပားနဲ႔ လက္သည္း-ေျခသည္းမိႈေရာဂါမ်ားအတြက္ စားေဆး၊
Protozoal infections (ပရိုတိုဇိုးဝါး) ပိုး၊ Cushing's syndrome (ကြတ္ရွင္-ဆင္ဒရုမ္း)၊ Prostate cancer ဆီးက်ိတ္-ကင္ဆာ ေနာက္ပိုင္း၊ နဲ႔ Sarcoidosis (ဆာကြိဳက္ဒိုးးဆစ္) နဲ႔ Tuberculosis တီဘီေရာဂါေရာဂါေတြမွာ (ကယ္လ္စီယမ္) မ်ားေနတာအတြက္လဲ သံုးေသးတယ္။ Antacid ေလနာေဆး နဲ႔တြဲမေသာက္ရပါ။
Ketoconazole 2% cream (ကီတိုကြန္နာဇိုး) (ခရင္မ္)၊
Tinea corporis, Tinea cruris, Tinea pedis, Tinea (pityriasis) versicolor, Cutaneous candidiasis, Seborrheic dermatitis, Cutaneous candidiasis, Tinea corporis ၂-၄-၆ ပါတ္အထိေပးရတယ္။

Intraconazole မိႈေရာဂါအတြက္ေဆး
• Vaginal Yeast infections (Thrush) ေမြးလမ္းေၾကာင္းမိႈ = 200 mg တေန႔ ၂ ၾကိမ္၊ ၇ ရက္။
• Shin fungus infection ေျခသလံုးေရွ႕ အေရျပားမိႈ = 200 mg တေန႔ ၁ ၾကိမ္၊ ၇ ရက္။
• Infections of nails လက္သည္း-ေျခသည္းမိႈ = 200 mg တေန႔ ၁ ၾကိမ္၊ ၃ လ။
• Candidia infections of mouth, throat and oesophagus ပါးစပ္-ခံတြင္း-အစာျမိဳျပြန္မိႈ = 100 mg တေန႔ ၁ ၾကိမ္၊ ၁၅ ရက္။