က်န္းမာေရးနဲ႔ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက

ဒီဘေလာ့ခ္ထဲကစာေတြကို တျခားေနရာမွာ ကြ်န္ေတာ့္ခြင့္ျပဳခ်က္မပါဘဲ ကူးယူျပီး မတင္ဘို႔ စည္းကမ္း သတ္မွတ္ထားပါတယ္။

က်န္းမာေရး နဲ႔ ေဆးပညာ ေမးလိုတာရွိပါက
• ျဖစ္တဲ့သူရဲ႕ အသက္၊ က်ား-မ ေျပာပါ။ ေရာဂါလကၡဏာ ၁-၂-၃။ တခုတိုင္းက ဘယ္ေလာက္ ၾကာျပီ။
• လိုအပ္ရင္ က်န္းမာေရးရာဇဝင္၊ ဓါတ္မွန္၊ (အာလ္ထြာေဆာင္း)၊ ေဆးစစ္ခ်က္၊ လိုအပ္ရင္ အိမ္ေထာင္၊ ကေလး၊ ရွိ-မရွိ။ ေနတဲ့တိုင္းျပည္၊ ျမိဳ႕ထည့္ေရးပါ။ လူနာမည္၊ ေနရပ္လိပ္စာအတိအက် ကိစၥမရွိပါ။
• ေဆးနာမည္ေရးရင္ Trade name ကုမၸဏီကေပးတဲ့နာမည္သာမက Generic name ေဆးနာမည္ ထည့္ေရးပါ။
• ေဆးစာ၊ ေဆးစစ္ခ်က္၊ ေဝဒနာေတြကို စကန္လုပ္ျပီးျဖစ္ျဖစ္၊ ဓါတ္ပံုရိုက္လို႔ျဖစ္ျဖစ္ ပို႔ႏိုင္ပါတယ္။ ဓါတ္ပံုကို ခြင့္မယူဘဲ အသံုးမခ်ပါ။
• အိမ္ေထာင္ေရးနဲ႔ လိင္ပိုင္းဆိုင္ရာေမးခြန္းေတြကို Facebook ကေန မေမးပါနဲ႔ မေျဖပါ။ တိုက္ရိုက္သာေမးပါ။
• အီးေမးလ္ အခက္အခဲရွိလို႔ Facebook message မွာျဖစ္ျဖစ္ Chat box မွာျဖစ္ျဖစ္ေရးရင္လဲ အားသလား၊ ေမးလို႔ရလား ေရးမေနဘဲ၊ တခါတည္း ေမးခြန္းသာေရးလိုက္ပါ။
• Facebook Comment ကေနေမးတာ-ေျဖတာ အဆင္မေျပပါ။
စာရွည္ေရးမရပါ။ သူမ်ားေတြကို အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
• နာမ္စားသံုးတာမွာ ကိုယ္ကိုယ္ကို ‘သား’၊ ‘သမီး’ လို႔ သံုးရင္ ေမးတဲ့သူရဲ႕ သားသမီးလား ထင္မွတ္မွားႏိုင္တာသတိျပဳပါ။
• SMS အေရးအသားမ်ိဳးကို မဖတ္ပါ။ ျမန္မာစကားကို အဂၤလိပ္စာလံုးနဲ႔ေရးတာကို မဖတ္ပါ။
• ဘေလာ့ခ္ နဲ႔ ေဖ့စ္ဘြတ္မွာ အေမး-အေျဖေတြကိုသံုးတဲ့အခါ ေမးတဲ့သူရဲ႕ ကိုယ္ေရး အခ်က္အလက္ေတြ မပါေစရပါ။
• ဖုန္းဆက္ျပီးေမးရင္ Time zone မတူတာေရာ၊ အသံထြက္ လြဲႏိုင္တာေရာေၾကာင့္ အဆင္မေျပပါ။ ကြ်န္ေတာ့္မွာ Viber မရွိပါ။ ေဖ့စ္ဘြတ္ ဖုန္း-ဗီဒီယို အဆင္မေျပပါ။ Skype ကိုေတာ့ ႏိုင္ငံေရးနဲ႔ မိသားစုအတြက္သာသံုးပါတယ္။
drswe01@gmail.com ကို (အီးေမးလ္) ပို႔ပါ။

(ဘေလာ့ခ္) ေတြထဲ ဝင္ဖတ္ဘို႔ အၾကံျပဳပါတယ္။
- http://dts-medicaleducation.blogspot.in/ ေဆးပညာစာမ်ား
- http://yamuna-online-clinic.blogspot.in ယမုန္နာ ေဆးခန္း
- http://my-sayawun-life.blogspot.in/ ဆရာဝန္ဘဝ အမွတ္ရတာေတြ
- http://dts-political-page.blogspot.in/ ႏိုင္ငံေရး စာမ်က္ႏွာ
- http://www.facebook.com/pages/Dr-Tint-Swe/490031307758025?skip_nax_wizard=true ေဖ့စ္ဘြတ္
- https://tintswe.wordpress.com/ Dr. Tint Swe ေဒါက္တာတင့္ေဆြ ေဆးပညာစာမ်ား

Saturday, May 11, 2013

Thai Fish Sauce unsafe ထိုင္းႏိုင္ငံထုတ္ ငန္ျပာရည္တခ်ိဳ႕ စိတ္မခ်ရ

Most fish sauces have 'unsafe' levels of preservative
• ထိုင္းႏိုင္ငံထုတ္ ငန္ျပာရည္အမ်ားစုထဲမွာ အထားခံေအာင္ထည့္ရတဲ့ဓါတ္ေတြ လြန္ကဲျပီးပါေနတယ္လို႔ ၉-၅-၂ဝ၁၃ ေန႔ထုတ္ ေနးရွင္းသတင္းစာမွာ ေရးလိုက္ပါတယ္။ အဲဒီ ဓါတ္ေတြဟာ စိတ္ခ်ရမႈ စံခ်ိန္စံညႊန္းေတြနဲ႔ မကိုက္ညီဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။
• ထိုင္းႏိုင္ငံ Department of Medical Sciences (DMS) ေဆးသိပၸံဌာနကေန ေစ်းကြက္ထဲမွာ ေရာင္းေနတဲ့ Fish sauces ငန္ျပာရည္နဲ႔ Mixed fish sauces ငန္ျပာရည္အေရာ အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ေလ့လာမႈလုပ္ခဲ့တာပါ။
• စက္ရံုေပါင္း ၁၁၈ ကေနထုတ္တဲ့ နမူနာေပါင္း ၄၇၁ ခုကို ျပီးခဲ့တဲ့ ေဖေဖၚဝါရီနဲ႔ မတ္လေတြထဲမွာ စမ္းသပ္မႈေတြ လုပ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။
• ငန္ျပာရည္ ၂၄၂ မ်ိဳးက ဘတ္ေငြ ၁ဝ ကေန ၄၅ အထိေပးရျပီး။ ၂၂၉ မ်ိဳးကေတာ့ အေရာျဖစ္ျပီး ၆ ဘတ္ကေန ၁၈ ဘတ္ သာေပးရပါတယ္။
• စမ္းသပ္မႈအေျဖကေတာ့ ငန္ျပာရည္ ၆၂႕၈% နဲ႔ အေရာထဲက ၃၇႕၁% တို႔ဟာ စံခ်ိန္မီတယ္။
• ၂၁ ဘတ္ကေန ၂၉ ဘတ္ေပးရတာထဲမွာ ၄၅႕၄% သာ စားသံုးဘို႔သင့္တာေတြ႔ရပါတယ္။
• ၃၆% ထဲမွာ Glutamic acid (ဂလူတားမစ္အက္စစ္) ထဲက ႏိုက္ထရိုဂ်င္ဟာ စံခ်ိန္ထက္ ျမင့္ေနတယ္။ ၉႕၁% က နိမ့္ေနတယ္။
• ၄႕၅% ေတြက Benzoic acid ေခၚတဲ့ အထားခံဓါတ္ဟာ ပါသင့္တာထက္မ်ားေနတယ္။
• ေကာက္ခ်က္ခ်ရရင္ ေစ်းပိုေပးရတိုင္း စိတ္ခ်ရတာမဟုတ္ပါ။ ဘတ္ ၁ဝ-၂ဝ ထဲမွာလဲ စားသံုးဘို႔ သင့္တာရွိသလို ၃ဝ-၄ဝ ေပးရေပမဲ့ မသင့္တာရွိပါတယ္။

http://www.thaivisa.com/forum/topic/638312-most-fish-sauces-in-thailand-have-unsafe-levels-of-preservatives/

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၁-၅-၂ဝ၁၃