Saturday, May 11, 2013

Thai Fish Sauce unsafe ထိုင္းႏိုင္ငံထုတ္ ငန္ျပာရည္တခ်ိဳ႕ စိတ္မခ်ရ

Most fish sauces have 'unsafe' levels of preservative
• ထိုင္းႏိုင္ငံထုတ္ ငန္ျပာရည္အမ်ားစုထဲမွာ အထားခံေအာင္ထည့္ရတဲ့ဓါတ္ေတြ လြန္ကဲျပီးပါေနတယ္လို႔ ၉-၅-၂ဝ၁၃ ေန႔ထုတ္ ေနးရွင္းသတင္းစာမွာ ေရးလိုက္ပါတယ္။ အဲဒီ ဓါတ္ေတြဟာ စိတ္ခ်ရမႈ စံခ်ိန္စံညႊန္းေတြနဲ႔ မကိုက္ညီဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။
• ထိုင္းႏိုင္ငံ Department of Medical Sciences (DMS) ေဆးသိပၸံဌာနကေန ေစ်းကြက္ထဲမွာ ေရာင္းေနတဲ့ Fish sauces ငန္ျပာရည္နဲ႔ Mixed fish sauces ငန္ျပာရည္အေရာ အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ေလ့လာမႈလုပ္ခဲ့တာပါ။
• စက္ရံုေပါင္း ၁၁၈ ကေနထုတ္တဲ့ နမူနာေပါင္း ၄၇၁ ခုကို ျပီးခဲ့တဲ့ ေဖေဖၚဝါရီနဲ႔ မတ္လေတြထဲမွာ စမ္းသပ္မႈေတြ လုပ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။
• ငန္ျပာရည္ ၂၄၂ မ်ိဳးက ဘတ္ေငြ ၁ဝ ကေန ၄၅ အထိေပးရျပီး။ ၂၂၉ မ်ိဳးကေတာ့ အေရာျဖစ္ျပီး ၆ ဘတ္ကေန ၁၈ ဘတ္ သာေပးရပါတယ္။
• စမ္းသပ္မႈအေျဖကေတာ့ ငန္ျပာရည္ ၆၂႕၈% နဲ႔ အေရာထဲက ၃၇႕၁% တို႔ဟာ စံခ်ိန္မီတယ္။
• ၂၁ ဘတ္ကေန ၂၉ ဘတ္ေပးရတာထဲမွာ ၄၅႕၄% သာ စားသံုးဘို႔သင့္တာေတြ႔ရပါတယ္။
• ၃၆% ထဲမွာ Glutamic acid (ဂလူတားမစ္အက္စစ္) ထဲက ႏိုက္ထရိုဂ်င္ဟာ စံခ်ိန္ထက္ ျမင့္ေနတယ္။ ၉႕၁% က နိမ့္ေနတယ္။
• ၄႕၅% ေတြက Benzoic acid ေခၚတဲ့ အထားခံဓါတ္ဟာ ပါသင့္တာထက္မ်ားေနတယ္။
• ေကာက္ခ်က္ခ်ရရင္ ေစ်းပိုေပးရတိုင္း စိတ္ခ်ရတာမဟုတ္ပါ။ ဘတ္ ၁ဝ-၂ဝ ထဲမွာလဲ စားသံုးဘို႔ သင့္တာရွိသလို ၃ဝ-၄ဝ ေပးရေပမဲ့ မသင့္တာရွိပါတယ္။

http://www.thaivisa.com/forum/topic/638312-most-fish-sauces-in-thailand-have-unsafe-levels-of-preservatives/

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၁၁-၅-၂ဝ၁၃

ESL အဂၤလိပ္စာ

ေက်ာင္းစဖြင္ျပီလို႔ေရးေတာ့ ေမးပါတယ္။ ဘာသင္တဲ့ေက်ာင္းလဲ ဆရာတဲ့။  ေက်ာင္းအေၾကာင္း နည္းနည္း နည္းနည္း ေရးထားျပီး။ တေယာက္က ေမးဖူးတယ္။ အခုမွ...